Vádat emeltek brit képviselők ellen a költségtérítési ügyben

Vágólapra másolva!
Négy brit képviselő ellen emeltek vádat a tavaly májusban kirobbant költségtérítési botrány ügyében. A képviselők tagadják az ellenük felhozott vádakat.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek pénteken a brit parlament alsó- és felsőházának több tagja ellen a tavaly májusban kirobbant költségtérítési botrány ügyében. Az angol-walesi ügyészi hivatal igazgatója, Keir Starmer közölte: a kormányzó Munkáspárt három alsóházi képviselője, illetve a Lordok Házának egyik - szintén munkáspárti - tagja ellen indult büntetőeljárás lopás címén. A Scotland Yard már tavaly novemberben átadta a négy képviselő ügyének aktáit a vádhatóságnak, miután befejezte a vizsgálatot.

A képviselők közleményben tagadták a vádakat, és hozzátették: "szilárdan védeni fogják álláspontjukat" - írja a BBC. Starmer szerint elég bizonyíték állt a vádemeléshez az ügyészség rendelkezésére a képviselők ellen, és a köz érdeke diktálta, hogy vádolják meg az érintetteket.

A Scotland Yard elsősorban lakáshitel-elszámolásokat vizsgált, de a pénteki ügyészi közleményből kiderül, hogy a képviselőket más pénzügyi kihágásokkal is vádolják, például informatikai szolgáltatások díjának jogtalan visszaigénylésével, illetve tárgyi beszerzések, takarítási költségek törvénysértő elszámolásával, hamis számlák készítésével.

A legnagyobb, csalárdnak minősített elszámolási tétel Elliot Morley alsóházi képviselő több mint 16 ezer fontos (csaknem 5 millió forintos) jelzáloghitel-visszatérítési igénye. A vádhatóság szerint ugyanis Morley ezt olyan ingatlan után számolta el, amelyet már nem terhelt jelzálogkölcsön.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap tavaly hatalmas felzúdulást keltő riportsorozatban leplezte le, hogy a brit parlamenti képviselők az elmúlt években milyen abszurd címeken vettek fel nagy összegű költségtérítéseket. A közfelháborodást növelte, hogy mindez az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai recessziója alatt derült ki. A brit költségtérítési botrányról korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen.

Sir Thomas Legg, az ügy feltárásával megbízott magas rangú könyvvizsgáló és jogtanácsos épp a vádemelés előtti napon hozta nyilvánosságra jelentését, amelyben javasolja, hogy 390 képviselő összesen 1,3 millió fontot (390 millió forintot) fizessen vissza a kincstárnak az elmúlt öt évben felvett térítések után, bár ebből az érintettek 180 ezer fontot máris lealkudtak.