Kína tiltakozása ellenére is fogadja a dalai lámát Obama

Vágólapra másolva!
Kína a kapcsolatok megromlásával és egyéb következményekkel fenyegeti az USA-t, mert nem tetszik neki, hogy Barack Obama elnök hamarosan fogadja a dalai lámát. Washington azonban kitart a találkozó mellett, pedig ősszel Obama épp Kínára való tekintettel zárkózott el attól, hogy találkozzon a száműzetésben élő tibeti vallási vezetővel.
Vágólapra másolva!

Nem enged Kína nyomásának, és kitart amellett Barack Obama amerikai elnök, hogy személyesen találkozzon a dalai lámával - közölte kedden a Fehér Ház. Kína szerint a találkozó aláássa az amerikai-kínai kapcsolatokat. A találkozónak még nincs kitűzött dátuma, de a BBC szerint várhatóan februárban lesz.

"A dalai láma nemzetközileg elismert vallási és kulturális vezető, és az elnök találkozni fog vele ebbéli minőségében" - közölte Bill Burton fehér házi szóvivő. Előzőleg a Kínai Kommunista Párt egyik vezetője közölte, hogy a találkozó a Peking és Washington közötti bizalmat és együttműködést fenyegeti, és hogy az összes, a dalai lámát hivatalosan fogadó államnak el kell viselnie az ezzel járó következményeket. Arról nem szólt, hogy ezek mik lehetnek.

Obama egyszer már engedékeny volt Kínával a dalai láma ügyében. Tavaly novemberi pekingi útja előtt ugyanis nem fogadta a tibeti vezetőt, aki októberben Washingtonban tárgyalt. Hosszú idő után Obama volt az első elnök, akihez nem nyert bebocsátást a láma. Obamáék akkor nem akarták, hogy a találkozó árnyékot vessen a már tervbe vett kínai útra, de az nem volt egyértelmű, hogy a találkozót kínai kérésre vagy saját diplomáciai érdekeik miatt halasztották el.

Az amerikai elnök pekingi útján kerülte a nyílt konfrontációt Kínával, nem hozott fel kellemetlen témákat, és nem szerveztek neki találkozókat olyanokkal, akik kritizálják a kínai politikai berendezkedést. (Az útról bővebben itt olvashat.)

Azóta viszont fokozódott a két ország közötti feszültség. Előbb Hillary Clinton külügyminiszter bírálta a kínai internetes cenzúrát, a múlt pénteken pedig az USA bejelentette a régóta napirenden lévő, Tajvannal kötött fegyverüzlet részleteit. Tajvan szigetét Kína saját szakadár tartományának tekinti, a fegyverüzlet miatt meg is fenyegette, hogy megszakítja katonai kapcsolatait az USA-val, és az üzletben érintett fegyvergyártó cégeket szankciókkal sújtja.

Kína minden alkalmat megragad arra is, hogy elszigetelje a szerinte a tibeti szeparatizmust szító dalai lámát. Korábban más amerikai elnököknél is tiltakozott, amikor azok mégis erre készültek. Kína komédiának nevezte, amikor George Bush 2007-ben fogadta a lámát, és ott volt, amikor kongresszusi érdeméremmel tüntették ki. Két éve Franciaországot fenyegették meg gazdasági szankciókkal, amikor Nicolas Sarkozy fogadta a tibeti vezetőt, de végül nem váltották be a fenyegetést.

Kína és a dalai láma képviselői legutóbb a hétvégén folytattak tárgyalásokat, de nem jutottak dűlőre. A száműzetésben élő tibeti vezető függetlenséget nem, csupán szélesebb körű politikai és kulturális autonómiát szeretne a tibetieknek. Peking szerint azonban nem tárgyalhat a hatmilliós tibeti népesség nevében, ezért csupán a láma saját személyes helyzetének rendezéséről hajlandók tárgyalni.