Vágólapra másolva!
Megérkezett az első trópusi zápor a romokban heverő Haitire, ahol körülbelül egymillió ember maradt fedél nélkül a januári földrengés miatt. A megázott emberek az eső után az ENSZ épületénél tüntettek elkeseredettségükben. Szakértők szerint a közelgő esős évszak és a hurrikánszezon komoly veszélyt jelent a szigetországra.
Vágólapra másolva!

Először zúdult trópusi eső Haitire a január 12-i pusztító földrengés óta csütörtökön. A heves zápor ijedelmet és újabb haragot keltett a katasztrófában hajléktalanná vált port-au-prince-iek között, akik az eső után az ENSZ épülete előtt kezdtek tüntetésbe.

A reggeli felhőszakadás szedett-vedett sátortáborukban riasztotta fel a túlélőket a város keleti felének Laboul-negyedében: a zápor miatt ezrek szaladtak szét, hogy tetőt keressenek a fejük fölé. Egy hónappal a 217 ezer ember halálát okozó katasztrófa után egymillióan élnek az utcákon a karibi országban.

Bár az ég reggelre kiderült, a mindent eláztató eső és az ENSZ-misszió épülete előtt sebtében lezajlottnéhány száz fős tüntetés ismét ráirányította a figyelmet arra a forrongó haragra, amit a tömegessé vált hajléktalanság szít az amerikai földrész legszegényebb országában. A trópusi esős évszak heteken belül beköszönthet Haitin, s júniussal a karibi hurrikánszezon is megkezdődik, miközben a 7-es erősségű földrengés miatt romokban heverő Port-au-Prince vízelvezető csatornái törmelékkel és szeméttel vannak tele.

Az országot gyors áradások is fenyegetik, mivel a jobbára faszénnel főző haitiek az utóbbi évtizedekben teljesen letarolták az erdőket. Segélyszervezetek szerint az esős évszak teljesen elmoshatja a deszkákból, fólialapokból, takarókból és hullámlemezekből eszkábált kényszerhajlékokat a Port-au-Prince-ben és környékén spontán létesült mintegy ötszáz menekülttáborban.

Az Európai Unió külügyi főképviselője, Catherine Ashton csütörtökön bejelentette: az unió katonai műveletre készül Haitin, hogy fedélhez segítse a hajléktalanokat. Az EU-tagországok Brüsszelben összeült informális állam- és kormányfői találkozóján a haiti helyzet volt az egyik hivatalos téma. A találkozó alatt kiadott nyilatkozatában az uniós politikus jelezte, hogy az ENSZ és Haiti kormánya fordult ilyen jellegű segítségért az EU-hoz, s fontos lenne, hogy a haiti hajléktalanok még az esős évszak kezdete előtt, a közeli hetekben fedélhez jussanak.