Természetes halált halt a 94 éves amerikai halálraítélt

Vágólapra másolva!
Már 15 évesen börtönbe került Viva Leroy Nash, aki 94 évesen egy amerikai siralomházban lelte halálát. A férfi a fél életét börtönben töltötte, több embert lelőtt, de a rá kiszabott halálbüntetést élete természetes végéig sikerült elodáztatnia.
Vágólapra másolva!

Természetes halállal meghalt a legidősebb még élő amerikai halálraítélt - írja a BBC. A 94 évesen elhunyt Viva Leroy Nash az arizonai Florence siralomházában hunyt el még péntek éjjel. Nash számlájára írtak rengeteg bűncselekményt - visszamenőleg egészen az 1930-as évekig.

Az idős férfi halála előtt már megsüketült, alig látott, mozgáskorlátozottá vált és elmebaj is kínozta - mondta ügyvédje, Thomas Phalen. A halálos ítéletet 1983-ban hozták ellene, mert miután megszökött a börtönből, lelőtt egy kereskedőt. A halálbüntetés végrehajtását azonban sorozatos fellebbezésekkel sikerült 27 évig húznia.

Phalen ügyvéd elmondta az AP hírügynökségnek, hogy elhunyt védence 1915-ben született, és Utah állam déli részén nőtt fel. Először 15 évesen került börtönbe Kansasben fegyveres rablásért. 1947-ben agyonlőtt egy connecticuti rendőrt, amiért 25 évet kellett börtönben töltenie. 1977-ben egymás után kétszer is életfogytiglani börtönre ítélték rablásért és gyilkosságért, amit Salt Lake Cityben követett el.

1982-ben sikerült megszöknie, és még ennek az évnek a novemberében betért egy érmeüzletbe, és lelőtte az alkalmazottat. Menekülés közben fogták el, majd halálra ítélték. Egy fellebbviteli bíróság később kimondta, hogy Nash nem képes részt venni aktívan saját védelmében mentális okokból. Az ítélet azonban érvényben maradt.