Hadbíróságra viszi vetélytársa a Tamil Tigrisek legyőzőjét

Vágólapra másolva!
Katonai bűncselekmények vádjával hadbíróság elé állítják a Tamil Tigrisek legyőzéséért nemzeti hősnek számító Srí Lanka-i tábornokot, Szárát Fonszekát. A hadsereg korábbi parancsnokát legnagyobb politikai ellenfele, az ország januárban újraválasztott elnöke juttatta rács mögé, mert attól tartott, hogy a tábornok államcsínyt akar elkövetni. Fonszeka bebörtönzése után a Srí Lanka-i elnök kedden a parlamentet is feloszlatta.
Vágólapra másolva!

Haditörvényszék elé állítják a Srí Lanka-i hadsereg korábbi parancsnokát, a lázadó Tamil Tigriseket tavaly legyőző Szárát Fonszeka tábornokot - jelentették be kedden a dél-ázsiai országban. A tábornokot, aki az ország elnöki címére is pályázott, hétfőn tartóztatták le: Fonszeka ugyanis a januári elnökválasztáson a hivatalban lévő elnök mögött második helyen végzett, de nem akarta elfogadni az eredményt.

Az ellenzéki Népi Felszabadítási Front (JVP) szerint hétfőn katonák hatoltak be a tábornokot támogató párt irodájába, és onnan magukkal hurcolták Fonszekát. Lapértesülések szerint a tábornokot azért állítják bíróság elé, mert államcsínyt készített elő.

A tábornok, aki korábban a hadsereg parancsnokaként nemzeti hősnek számított a lázadó tamilok legyőzése miatt, a január 26-elnökválasztáson a voksok 40,1 százalékát kapta meg. Ezzel alulmaradt a szavazatok 57,9 százalékával kényelmes győzelmet arató Mahinda Radzsapakszéval szemben, de a voksolás után közölte, hogy panaszt emelt a választási bizottságnál, a legfelsőbb bíróságtól pedig számos szabálytalanságra hivatkozva kérni fogja az eredmény eltörlését.

A tábornok a BBC szerint hétfőn éppen ellenzéki képviselőkkel tárgyalt, amikor őrizetbe vették. A védelmi minisztérium szerint Fonszeka megsértette a katonai szabályokat, mivel a biztonsági tanács tagjaként nem tárgyalhatott volna politikusokkal. Támogatói szerint ugyanakkor csak azért tartóztatták le, hogy ne vehessen részt a parlamenti választásokat megelőző kampányban.

Zaklatásokra panaszkodott

Fonszeka már őrizetbe vétele előtt azt állította, hogy a hatóságok zaklatják a munkatársait. Már az elnökválasztás másnapján katonák vették körül egy napra azt a colombói szállodát, ahol tartózkodott: az intézkedést akkor azzal indokolták, hogy az épületben rejtőző dezertőrök után kutatnak.

A tábornok 80 fős testőrségét is visszahívták, és ezzel - mint mondta - veszélybe sodorták az életét. Múlt pénteken Fonszeka irodájában házkutatást tartottak a biztonsági erők, akik "tiltott anyag" után kutattak. A tábornok a választás óta az országot sem hagyhatta el, és elfogása előtt az államcsínytől tartó Radzsapaksze elnök 12 magas rangú katonatisztet is felmentett.

Feloszlatták a parlamentet

A helyi ellenzéki politikusok szerint a kormány boszorkányüldözésbe kezdett, ezért szerdára tüntetést szerveznek a tábornok letartóztatása ellen - írja a BBC. Az országban kedden tovább éleződött a feszültség, miután az elnök bejelentette: kedd éjféli hatállyal feloszlatja a parlamentet, és mintegy két hónappal előre hozza az áprilisra tervezett választásokat.

A választások pontos időpontját egy választási bizottság fogja kitűzni - írja a BBC, amely szerint az elnök az előre hozott választásokkal akar a parlamentben is előnyt kovácsolni januári győzelméből. A választáson Fonszeka tábornok nem segítheti majd az ellenzék felkészülését, mivel katonai jellegű bűncselekmények vádjával őrizetben marad.