Vágólapra másolva!
Szombaton erős vihar csapott le az Atlanti-óceánon található Madeira szigetére. A rengeteg esőt hozó, és sárlavinákat, áradásokat okozó ciklon eddig legkevesebb 42 ember életét követelte. Portugália fontolgatja a rendkívüli állapot bevezetését, és hogy az EU-hoz forduljon segítségért. A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról vagy sérültről.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 42 ember halálát és 120 sérülését okozta eddig az a vihar, amely szombaton vonult át a Portugáliához tartozó Madeira szigete felett. Az Atlanti-óceánban, az anyaországtól 900 kilométerre nyugatra lévő hegyvidéki szigeten sárlavinák zúdultak le a tengerpart felé, a BBC tonnákban mérte a leömlő sár- és kőmennyiséget. A régió székhelyét, Funchalt is teljesen elborította az iszap és a víz, és súlyos károkat okozott a városban, és a 100 kilométeres óránkénti sebességű szél is komoly károkat okozott.

A madeirai hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább fog növekedni. A portugál hadsereg különleges mentőosztagokat küldött a katasztrófa sújtotta szigetre: 56 katona megy majd mentőkutyákkal, és 36 tűzoltó is csatlakozik hozzájuk. Több területen nincs víz, áram és telefon a BBC szerint. Több ember eltűnt, két brit turistát, egy 50 éves nőt és egy 15 éves lányt továbbra sem találnak - írja a brit Times. A brit külügyminisztérium bejelentette: egy brit állampolgár is meghalt a természeti katasztrófa következtében.

A turisták körében népszerű szigetre már megérkezett a portugál haditengerészet egy hadihajója, amely egy helikoptert és orvosi felszereléseket vitt Madeirára. A hatóságok figyelme lassan a Nuns-völgy felé fordul, mivel ezt a területet érintette legsúlyosabban az esőzés. Az elszigetelt völgyet még nem tudták elérni a mentőcsapatok sem. A Times szerint 17 éve, 1993 októbere óta nem volt ilyen súlyos árvíz a szigeten.

Nincs magyar érintettje a madeirai viharnak - közölte Fazekasné Berkes Júlia lisszaboni konzul vasárnap délután. Eddig az azonosított áldozatok között csak helyi lakosok voltak. A diplomata úgy tudja: a turisták a sziget másik részén, magasabban fekvő területeken vannak, a vihar pedig a sziget déli részét érintette. A lisszaboni konzul jól van az a körülbelül 30 magyar állampolgár is, akik a szigeten élnek.

Elmosott régió

A televíziós beszámolók szörnyű állapotokat mutattak Madeiráról: a tenger felé rohanó pusztító erejű sárfolyamokat, elsodort autókat, elmosott utakat, hidakat. Egy - a szigeten tartózkodó - brit turista, Cathy Sayers azt mondta, a székhely Funchal most olyan, mint egy kísértetváros. "A csatornák egyszerűen képtelenek megbirkózni a vízzel, ami leömlik a hegyekből - egyszerűen megteltek iszappal" - mondta a szemtanú. Szerinte nem is jelezte senki előre, hogy ilyen súlyos helyzet várható.

Forrás: AFP

José Socrates portugál kormányfő is a szigeten tartózkodik, és kijelentette: "minden lehetségest megteszünk, hogy segítsünk". Rui Pereira belügyminiszter kijelentette: "Tanulmányozzuk a lehetőségét annak, hogy kihirdessük a rendkívüli állapotot, majd segítséget kérjünk az Európai Uniótól".

Joao Jardim, a regionális kormány vezetője ugyanakkor inkább nyugtatott a BBC szerint. Elmondta, hogy a funchali üzletek és piacok mostmár nyugodtan kinyithatnak, és szerinte felesleges túldramatizálni a helyzetet. A BBC időjárás-előrejelzése szerint azonban vasárnap még várható eső Madeirán, bár nem olyan hatalmas mennyiség, mint szombaton.