Puccsisták ejtették foglyul a nigeri kormányt

Vágólapra másolva!
Katonai puccsot hajtottak végre Nigerben, a felkelők foglyul ejtették az elnököt és a kormányt, és felfüggesztették az alkotmányt. Az elnöki palota körül tűzharc tört ki, az AFP francia hírügynökség szerint az elnököt - aki tavalyi alkotmánymódosításával politikai krízist váltott ki - a fővárostól 20 kilométerre egy katonai barakkban őrzik. A helyzet nem egyértelmű, nem vlágos, ki vezeti a puccsistákat és az sem, hogy a fővárosban valóban átvették-e az uralmat.
Vágólapra másolva!

Államcsínyt hajtottak végre Nigerben, a feltehetően katonai puccs szervezői elfogták Mamadou Tandja elnököt és foglyul ejtették a kormány tagjait is, majd felfüggesztették az afrikai ország alkotmányát - tudósít a BBC.

A nigeri fővárosban, Niameyben tűzharc tört ki az elnöki palota körül helyi idő szerint délután egy órakor, és mintegy fél órán át tartott. A brit köztelevízió tudósítója szerint tankok is részt vettek a harcban, amelyben többen megsérültek. Tandját katonák fogták el, miközben a kormány szokásos heti ülését tartotta.

Egy neve elhallgatását kérő francia megfigyelő az AFP hírügynökségnek azt mondta, valószínűleg puccsot hajtottak végre. "Azt tudom mondani, hogy az elnök helyzete megingott" - fogalmazott. Később a hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, az elnököt egy, a fővárostól mintegy 20 kilométerre levő katonai barakkban őrzik.

Az állami rádió órák óta katonai indulókat játszik, a helyzet nagyon hasonló az 1990-es években végrehajtott két puccshoz a BBC szerint. Ugyanakkor a helyzet a fővárosban nem egyértelmű, nincsenek jelei nagyobb katonai mozgósításnak. Az sem világos, hogy ki vezeti az elnök ellen forduló katonákat.

A feszültségek tavaly éleződtek ki Nigerben. Tavaly augusztusban sokan Tandja elnök ellen fordultak, amikor megváltoztatta az alkotmányt, hogy a harmadik ciklusban is elnök maradhasson.

Az ellenzék ezt alkotmányos államcsínynek minősítette, és bojkottálta az októberi parlamenti választásokat, de Tandja pártja ennek ellenére elsöprő győzelemhez jutott. Tandját korábban 1999-ben és 2004-ben választották elnökké a többnyire sivatagos területű, de uránban gazdag ország államfőjévé. Megbízatása 2009 végén járt volna le, és az alkotmány értelmében nem indulhatott volna újabb mandátumért.

A belpolitikai feszültségek május végén kezdtek felerősödni, amikor Mamadou Tandja feloszlatta a parlamentet, mert az nem volt hajlandó támogatni a népszavazás tervét. Júniusban az államfő rendeletekkel kezdett kormányozni, amihez azonban az alkotmány szerint csak szükségállapot idején lett volna joga. Az alkotmánybíróság nyár elején kimondta, hogy törvénybe ütközik az elnök által szorgalmazott referendum terve az alkotmány módosításáról. Erre reagálva azonban Tandja rendeletet adott ki az alkotmánybíróság tagjainak leváltásáról, és saját embereit helyezte el a testületben.

A Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) tavaly ősszel felfüggesztette Niger tagságát, az Európai Unió pedig az alkotmányos rend helyreállítását kérte a nigeri kormánytól.

Az egykori francia gyarmat a világ harmadik legnagyobb urántermelő országa, ennek ellenére a nigeri lakosság jelentős része szegénységben él. Az ország az utolsó helyre került tavaly azon a listán, amelyet az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) állított össze a világ államairól az életminőség szerint.