Busz elleni merénylet után a kórháznál is robbantottak Karacsiban

Vágólapra másolva!
A pakisztáni Karacsiban pénteken felrobbantottak egy síita zarándokokat szállító autóbuszt. Nem sokkal később újabb robbanás történt annál a kórháznál, ahová az első merénylet sérültjeit vitték.
Vágólapra másolva!

Pakisztán egyik nagyvárosában, Karacsiban felrobbantottak pénteken egy síita zarándokokat szállító, zsúfolt autóbuszt. Legalább tizenkét ember életét vesztette. Az áldozatok között nők és gyerekek is vannak. Legalább negyvenen megsebesültek, a többségük fejsérülést szenvedett. Nem sokkal a merénylet után újabb robbanás volt Karacsiban annál a kórháznál, ahová a sérülteket vitték. A sürgős eseteket ellátó részleg bejáratánál robbantottak. Egy másik, közeli kórházban öt halottról tudnak, a sajtójelentések szerint 11-en haltak meg.

A busz a muharram síita szent hónap végét ünneplő körmenetre vitte őket az utasokat. A rendőrség szerint a támadók egy motorkerékpárra erősítették a robbanóanyagot, de az még nem világos, hogy öngyilkos merényletről van-e szó, vagy távirányítással hozták működésbe a pokolgépet, amikor a busz odaért. Karacsi rendőrfőnöke nyugalomra szólította fel a síita lakosokat.

Pakisztán lakosságának mintegy húsz százaléka tartozik a síita felekezethez. Általában békében élnek a szunnita többséggel, de mindkét oldalon vannak szélsőségesek, akik erőszakosan lépnek fel a másik fél ellen. A 16 milliós Karacsiban decemberben egy öngyilkos merénylő 43 emberrel végzett egy síita felvonuláson. Később pakisztáni tálibok jelentkeztek elkövetőként.

Pénteken Irakban is merényletet követtek el síita zarándokok ellen. A síita muzulmánok szent városa, Kerbela közelében legkevesebb 31 ember meghalt, 150 pedig megsebesült. A tartomány egészségügyi minisztériuma szerint aknagránátok csapódtak be az iraki fővárostól, Bagdadtól délnyugatra fekvő várostól néhány kilométerre keletre a zarándokok közé. Más források szerint öngyilkos merénylők autóba rejtett pokolgépeket hoztak működésbe a tömegben.

A síiták minden évben megemlékeznek Mohamed próféta unokájának, Huszein imámnak a haláláról. Idén is több százezren - egyes hírek szerint egymilliónál is többen - gyűltek össze Kerbelában a vallási ünnepségsorozatra, amelynek a pénteki az utolsó, egyúttal legfontosabb napja.