Pártmutyik miatt állt elő halálfélelmével Fico

Vágólapra másolva!
A Magyarországon is ismerős mutyizós pártfinanszírozás körül alakult ki akkora vihar Szlovákiában, hogy egy korábbi miniszterelnök megbukott, a jelenlegi pedig állítólag az életét félti. Robert Fico támadja az ellenzéket mutyizással, ami láthatóan része a júniusi választás előtti kampánynak. Amúgy is Ficóék az esélyesek, ezzel azonban megadhatta a kegyelemdöfést az egykori reformminiszterelnök pártjának.
Vágólapra másolva!

"Értik ezt Önök? Olyan pénzekről van szó!" - fakadt ki Robert Fico szlovák kormányfő keddi sajtótájékoztatóján. Akkor azt mondta, olyan információkkal rendelkezik, olyan pénzekről van szó az ellenzéki kereszténydemokraták pártfinanszírozási ügyében, hogy néha attól tart, valaki lelőheti. Az ellenzék egyik vezéralakja, Mikulás Dzurinda erre kijelentette: a kormányfő paranoiás. Ezt a trükköt szerinte Vladimír Meciar volt kormányfőtől vette át, aki korábban azt állította, Németországban meg akarják gyilkolni.

A szlovák miniszterelnök állítása szerint arról rendelkezik veszélyes információkkal, hogy Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) fiktív cégeken és adóparadicsomokon keresztül tett szert jelentős pártvagyonra. Fico először egy január 27-i sajtótájékoztatón említette vádjait az ellenzéki párt ellen. A kereszténydemokrata párt erre úgy reagált: beperli a miniszterelnököt az elmondottakért. Dzurinda is megkérdezte: "Ha a párt, amit vezetek, bűncselekményt követett el, miért nem jelentette be egy rendőr, ügyész vagy az antikorrupciós egység vezetője sem, hogy vizsgálatot indít?" Még aznap közölte Dobroslav Trnka főügyész a Hospodárske Noviny napilapban, hogy az ügyben elkezdték a bizonyítékok összegyűjtését.

Gyanús ügyek

Az SDKÚ elleni vádak bonyolult kölcsönügyletekről és adásvételekről szólnak. A pártot többek között vádolják azzal, hogy amikor az amúgy az ország gazdasági felemelkedéséért külföldön alapvetően sikeresnek elkönyvelt Dzirunda-kormány eladott egy pozsonyi hotelt, akkor az végső soron egy az SDKÚ-hoz köthető céghez került. Fico szerint erős a gyanúja annak is, hogy Dzurindáék, még kormányon nagy összegű jutalékokat utaltak külföldre a stratégiai vállalatok privatizációjából, és fiktív cégekkel álcázták mindezt, ma pedig ezeket a pénzeket a saját működésüknek finanszírozására használják.

Az SDKÚ-sok bizonygatják, hogy semmi tisztességtelenséget nem követtek el, ezt azonban eddig nem túl nagy sikerrel tették. Sokatmondó az is, hogy Mikulas Dzurinda pártelnök meglepetésre bejelentette, hogy nem indul a júniusi választáson, bár a pártvezetői tisztségét megtartja. Dzurindának egy célja volt: azokat "a negatív hatásokat akarta csökkenteni", amik a pártot érhetik a botrány után - mondta az [origo]-nak Grigorij Mesednikov, a pozsonyi Közügyi Intézet vezetője.

Ficóék az esélyesek

Az ellenzéki párt számára nagyon rosszkor jött ez a pártfinanszírozási botrány, kampányát ugyanis épp azokra a korrupciós vádakra akarta építeni, amelyek a Fico-kormányt érték. Az utóbbi hetekben történtek alapján ez a lehetőség elúszott, és a felmérések alapján egyelőre Fico pártja tűnik esélyesnek a júniusi választáson. Igaz, a Smer is várhatóan ismét csak koalícióban tud majd kormányozni, így megmaradhat partnerként a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Ján Slota pártja is.

Az SDKÚ február 27-én választja meg az új listavezetőt. A posztra bejelentkezett Iveta Radicova egykori államfőjelölt és Ivan Miklos alelnök. Mesednikov szerint sokakat állíthat majd az kereszténydemokraták mellé, hogy a Smert "félautoriter pártnak tartják", míg a kereszténydemokraták a demokrata-liberális értékek képviselőiként hirdetik magukat. Összejöhet egy új pártszövetség is, az újonnan alakult Szabadság és Szolidaritás Pártját ugyanis eddig épp Dzurinda zavarta leginkább, így hátralépése elősegítheti az együttműködést - magyarázta az [origo]-nak Öllös László szlovákiai magyar politológus, a Fórum Intézet elemzője.

A kormányoldalnak is vannak gyanús ügyei

Öllös László szerint "lehet, hogy kevés lesz egy ilyen egyszemélyes váltás", amelyet Dzurinda pártja végrehajtott, bár hozzátette, hogy a Smer botrányait sem felejtette el a szlovák sajtó. A kormány legutóbb azért kényszerült magyarázkodásokra, mert a vádak szerint a szlovák állam 66 millió eurós veszteséget szenvedett egy hátrányos szerződés miatt. A környezetvédelmi minisztérium az ellenzék szerint túl alacsony áron értékesítette Szlovákia szén-dioxid-kibocsátási kvótáit egy amerikai cégnek.

Miroslav Kusy, a pozsonyi Comenius Egyetem politológusa a korrupciós vádakat úgy kommentálta a pozsonyi Új Szó című lapnak, hogy "a sajtó bedőlt Robert Fico 'tolvajt kiált, fogják meg' taktikájának". Ezzel Fico nagyot húzott, mert elhárította a figyelmet a kormánykoalíció milliárdos visszaéléseiről - tette hozzá Kusy. Öllös szerint azonban Fico rosszul is járhat Dzurinda lemondásával, mert így felmerülhet a kérdés: "Miért nem mond le Robert Fico is?"

Az elemző szerint ennek a kérdésnek az elfedésére mondta Fico kedden, hogy félti az életét. Dzurinda a drámai bejelentésről elhíresült sajtótájékoztató után tévévitára hívta a kormányfőt, aki azonban a Parameter.sk nevű szlovák híroldal szerint elintézte ezt annyival, "Miért kellene ugyanolyan piszokban hemperegnem, mint Dzurindának?"