Gránátvetővel támadtak a magyarokra Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Két magyar katona megsérült, amikor megtámadták az Afganisztánban szolgáló magyar Tartományi Újjáépítési Csoport egyik konvoját vasárnap délelőtt. A támadók lesből, gránátvetőkkel lőtték a Puli Kumriban lévő bázisra igyekvő magyar Humvee-ket. Az egyikük súlyos sérülést szenvedett, mindkettejüket a kunduzi német katonai kórházba szállították. A támadással két pakisztáni férfit gyanúsítanak, már elfogták őket.
Vágólapra másolva!

Támadás érte a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik összekötő csoportját Afganisztánban Baglán tartományban. Két magyar katona - az oszlopparancsnok, egy százados, illetve az egyik sofőr - megsérült. Előbbi súlyos, artériás sérüléseket, a másik könnyebb hámsérülést szerzett - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője vasárnap.

A sérülteket az oszlop egészségügyi személyzete azonnal ellátta, állapotukat stabilizálta, majd helikopterrel azonnal a közeli, kunduzi kórházba szállították őket. A súlyosan sérült századost egy érsebész megműtötte, a műtét sikeres volt, komplikáció nem lépett fel. Mindketten eszméletüknél vannak, családjaikat a Honvédelmi Minisztérium (HM) már értesítette.

A katonák a Baglánban lévő Puli Kumritól, a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) központjától 80 kilométerre tartottak ellenőrzést egy város környékén. A támadók a visszafelé tartó úton, lesből lőttek rá a magyarok négy Humvee-ből álló konvojára gránátvetővel (RPG). Az első lövés a konvoj második autójának jobb oldali ablakát érte. Az erősen páncélozott harci jármű ablakai betörtek, a katonák sérüléseit a szilánkok, és a törmelékek okozták. A merénylők másodjára is rálőttek a kocsikra, de az a lövés már két autó között repült el.

A kínai Új Kína hírügynökség által idézett Mohammed Kabir Andarabi tartományi rendőrfőnök szerint is éppen visszatérőben voltak Puli Kumriban található bázisukra a magyar katonák, amikor megtámadták őket. A rájuk támadó lázadók közül egyet megöltek, egyet megsebesítettek Andarabi szerint. A Hizb-i-iszlami nevű szélsőséges iszlám szervezet magára vállalta a támadást, és azt közölte, hogy rakétákat lőttek a katonákra, és ők is veszteségeket okoztak.

Elfogtak két pakisztánit

A helyi hatóságok már felkutatták a feltételezett elkövetőket: két pakisztáni férfit őrizetbe vettek, kihallgatásuk folyamatban van.

Tömböl László vezérkari főnök az esetről tájékoztatta Szekeres Imre minisztert, aki informálta Bajnai Gordon kormányfőt és Lázár Jánost, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnökét.

A megsérült katona a szóvivő szerint akár haza is jöhet, ezt a honvédség minden esetben felajánlja a sérülteknek. Ebben a konkrét esetben ugyanakkor nincs szükség arra, hogy előbb hazajöjjön a százados, mert hamarosan letelik féléves szolgálata, így - ha a gyógykezelésre még szükség lesz - az már itthon folytatódhat.

Nem először támadnak magyarokra

Az Afganisztánban szolgáló magyar katonák legutóbb tavaly augusztusban keveredtek tűzharcba, az afgán elnökválasztás idején. Akkor egyetlen magyar sem sérült meg. 2008. októberében egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön, Puli-Humriban. A támadásban egy amerikai katona meghalt, és hat ember megsebesült.

Ugyanebben az évben alig egy hónapon belül két magyar tűzszerész is út mentén felállított pokolgépek áldozatául esett. Mindkettejüket - Kovács Gyulát és Nemes Krisztiánt is - tőrbe csalták Baglánban. A honvédség vizsgálata szerint ők gyilkosaik azért pécézték ki őket, mert eredményesen derítették fel és hatástalanították a különböző pokolgépeket. Kovács Gyulát 2008. június 10-én, Nemes Krisztiánt július 12-én ölték meg a terroristák. A tűzszerészeket hősi halottá nyilvánították és posztumusz előléptették.

Előttük 2007 októberében sérült meg magyar katona a közép-ázsiai országban. Akkor a Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport egyik konvoja mellett pokolgép robbant, a katona hámsérüléseket szenvedett. 2006 tavaszán egy autóbalesetben sérült meg három magyar katona Afganisztánban, amikor kocsijukkal ki akartak kerülni egy követ, de felborultak. Kettejüket akkor haza is hozták.

Irakban civilek is meghaltak

Irakban 2004 nyarán halt meg egy magyar katona. Nagy Richárd zászlóaljával vizet szállított, amikor robbanás történt mellettük. A 27 éves katona súlyos tüdősérülést szenvedett, és már nem tudták megmenteni. Irakban 2008 tavaszán is megsérült könnyebben egy magyar katona egy robbanás nyomán felverődött kőtől.

Amikor még Irakban szolgált a 300 fős magyar szállítókontingens, egy terrortámadásban egyszerre 38 magyar sérült meg 2004 februárjában. Halálos áldozat akkor nem volt. Az Irakban logisztikai feladatokat ellátó magyar kontingens utolsó katonái 2005 januárjában tértek haza.

Irakban nem csak magyar katona, de magyar civilek is életüket vesztették. 2007 januárjában egy magyar biztonsági őr halt meg, amikor támadás érte az általa kísért civil szervezet konvoját. Irak megszállásának első évében is meghalt egy magyar civil. A férfi a Toi For Kft. alkalmazottja volt, és amerikai katonák lőtték le 2003 novemberében egy ellenőrző pontnál, mert nem fékezett autójával, és azt hitték, támadni akar.