Letolvajozott románoktól kért elnézést a francia vasút

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért a francia állami vasúttársaság, amiért egy belső figyelmeztetésben tolvajoknak nevezte a románokat. Az SNCF a tolvajlások számának megnövekedésével magyarázta a figyelmeztetést, amelyet az egyik szakszervezet egyszerűen rasszistának nevezett.
Vágólapra másolva!

Az SNCF francia vasúttársaságnál egy felirat arra figyelmeztette az alkalmazottakat, hogy figyeljenek oda a román tolvajokra. A figyelmeztetést a Midi-Pyrénées régióban adta ki az SNCF, és később egy "sajnálatos egyéni kezdeményezésnek" minősítette, majd visszavonta azt.

A vasúttársaság szóvivője elmondta a BBC-nek, hogy a figyelmeztetésért felelős tisztviselőt feletteseivel együtt behívták, és emlékeztették őket "az SNCF kötelezettségeire és kultúrájára". A Sud-Rail vasutas szakszervezet rasszistának és idegenellenesnek nevezte a figyelmeztetést, amely "megbélyegzi a bevándorlókat".

A figyelmeztetésről szóló hírt először a francia Rue89 nevű hírportál közölte. A portál egyik újságírója február 1-jén vette észre az emlegetett szöveget egy helyi vonaton. "Az utóbbi pár héten megnőtt a nyugtalanság a románokkal kapcsolatban. Valóban számos táskatolvajt fedeztek fel" - lehetett olvasni a vonatokon. A figyelmeztetés felszólította a dolgozókat, hogy megkettőzött figyelemmel legyenek, és a románok minden cselekedetéről számoljanak be a vasúti biztonsági szolgálatoknak.

A vasúttársaság kedden még magyarázkodott, és az egyre több tolvajra adott reakcióként indokolta a figyelmeztetést. Az SNCF szerint munkatársainak kötelessége megvédeni a vasúton szállított árukat és utasokat "a származásra, társadalmi osztályra vagy nemzetiségre való tekintet nélkül".