Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Irán elfogadná a NAÜ ajánlatát

Vágólapra másolva!
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egy keddi tévéinterjúban kijelentette, hogy országa hajlandó elfogadni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ajánlatát, mely szerint üzemanyagot kapna cserébe azért, hogy külföldön dúsítsa uránkészletét.
Vágólapra másolva!

"Ha Teherán hajlandó elfogadni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az urándúsításra vonatkozó ajánlatát, akkor ezt a NAÜ-vel kell közölnie" - jelentette ki kedden a washingtoni külügyminisztérium szóvivője. P.J. Crowley ezt arra reagálva mondta, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő aznap közölte egy hazai tévéinterjúban: országa hajlandó elfogadni az ajánlatot.

Ez volt az első olyan alkalom, amikor az elnök nem sorolta azokat a feltételeket, amelyeket Irán október óta rendszeresen elmond, ha a NAÜ-ajánlatról van szó. "Mi azt mondjuk: adunk 3,5 százalékos dúsítottságú uránt, és cserébe megkapjuk az üzemanyagot. Beletelik 4-5 hónapba is, amíg megkapjuk. Ha külföldre küldjük a már valamennyire dúsított uránunkat, ők viszont nem szállítják reaktorunk számára a 20 százalékos dúsítottságút, akkor majd mi előállítjuk azt itthon" - jelentette ki Ahmadinezsád. Arról azonban nem beszélt, hogy mekkora mennyiségre gondol.

Az amerikai külügyminisztériumi szóvivő azt mondta: "Létezik egy fórum, amelyen nyilvánvalóvá tehető, hogy ez egy komoly válasz, mégpedig a NAÜ. Ha Irán komolyan gondolja, amit mond, akkor közli a NAÜ-vel, hogy hajlandó elfogadni az asztalon lévő ajánlatot. Mi viszont nem akarunk változtatni ezen az ajánlaton, nem érdekünk annak újratárgyalása" - szögezte le. Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő azonban megengedőbben nyilatkozott: "Ha Iránnak van valamilyen új mondanivalója, akkor mi hajlandók vagyunk azt meghallgatni".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről