Gyerekrablással vádolnak amerikaiakat Haitin

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek Haitin tíz amerikai baptista ellen, akik a hatóságok szerint gyerekeket akartak kicsempészni a földrengés sújtotta Haitiről. Szüleik azért adták őket oda a baptistáknak, hogy jobb ellátáshoz és oktatáshoz jussanak a szomszédos Dominikai Köztársaságban.
Vágólapra másolva!

Gyerekrablással és bűnszövetkezetben való részvétellel vádolták meg Haitin azokat az amerikai misszionáriusokat, akiket egy hete tartóztattak fel a dominikai határon, mert 33 haiti árvát akartak kicsempészni az országból - írja a BBC. A haiti hatóságok közölték: egy vizsgálóbíró elé utalták az ügyet, aki majd dönt a továbbiakról. Ha elítélik őket, hosszú börtönbüntetésre számíthatnak.

Abba bukott bele a megvádolt tíz amerikai, hogy kiderült, nem mindegyik gyerek árvult el a 7,3-as januári földrengés okozta katasztrófában. "Bízom Istenben" - mondta a csoport vezetője, Laura Silsby riportereknek, hozzátéve, hogy csoportjának csak az volt a szándéka, hogy segítsen azokon a gyerekeken, akik anyjukat-apjukat elvesztették a 200 ezer áldozatot követelő rengésben.

Az öt nőt és öt férfit Jean-Max Bellerive haiti miniszterelnök egyszerűen emberrablóknak nevezte. Paul Denis igazságügyi miniszter pedig kijelentette: az amerikaiak ügyét az összeomlott igazságszolgáltatás ellenére Haitin kell tárgyalni. "A haiti törvényeket sértették meg, a haiti hatóságok dolga a meghallgatás és ítélkezés az ügyben" - mondta Denis az AFP-nek. Az amerikai külügyminisztérium közölte: szorosan figyelemmel követik a pert konzulátusukon keresztül.

A 2-12 év közötti gyerekek jelenleg Port-au-Prince-ben vannak, az osztrák üzemeltetésű SOS Gyermekfalu gondozásában. 21 gyerek egy Port-au-Prince melletti faluból származik, és a szülők szándékosan adták át őket a baptistáknak. Egy az amerikaiak megbízásából tevékenykedő segélymunkás mondta a szülőknek, hogy a szomszédos Dominikai Köztársaságba viszik majd a gyerekeket, ahol ellátják és oktatják majd őket.

Sok száz árva gyereket fogadtak örökbe Haitiról különböző országok állampolgárai, az ő örökbeadási folyamatuk azonban még korábban indult, a katasztrófa csak felgyorsította azt. Az újonnan elárvult gyerekek még évekig várhatnak, a haiti kormány ugyanis nem fogad új kérelmeket, amíg nem tisztázzák, hogy élnek-e még távolabbi rokonaik. A haiti árvák sorsáról korábbi cikkünkben olvashat.