Uniós ügynökséggel reguláznák a szemétbizniszt

Vágólapra másolva!
Közös szemétügynökség felállítását fontolgatja az EU, mert egy tanulmány szerint sok kármentesítésre elfolyó pénzt meg lehetne spórolni, ha egy ilyen hivatal ráncba szedné az illegális szemétlerakást.
Vágólapra másolva!

Továbbra is jelentős mértékű az illegális szemétlerakás, és sok szemétlerakó hely nem felel meg az előírásoknak - állapította meg egy tanulmány, amely az Európai Bizottság megbízásából készült. A készítők szerint a probléma az elmúlt években egyre súlyosabbá vált, ahogy növekszik a szemét mennyisége. Becslések szerint évente 2,6 milliárd tonna szemét keletkezik az unión belül.

Az Európai Unióban körülbelül hatvan olyan szabály és előírás van, amely azt célozza, hogy a hulladékot megfelelő körülmények között kezeljék. Csakhogy sokan nem tartják be ezeket - figyelmeztet a jelentés, amely szerint a fő problémák közé tartozik, hogy a tagállamokban nincs kapacitás a szabályok betartatására, egyes országok nem tulajdonítanak fontosságot a szemétkérdésnek, az uniós szabályokat pedig sokan másként értelmezik.

A jelentés szerint uniós szinten sem kielégítő a jogszabályi és az anyagi háttér, hogy hatékonyan kezeljék a problémát, ezért szükséges lenne egy szemétügynökség létrehozása. Egy hatvanfős ügynökséget terveznek, amelynek megalapítására a tanulmány szerint 16 millió euróra lenne szükség. A hivatal felülvizsgálhatná a tagállamok szemétügyi stratégiáját, továbbképzéseket szervezhetne, és tanácsokkal látná el a bizottságot, hogy hol szükséges jogszabályokat módosítani.

Egy ilyen ügynökség létrehozásával komoly pénzeket spórolhatnának az uniós országok - állítja a tanulmány -, mivel el lehetne kerülni az illegális szemétlerakók drága felszámolását és az általuk okozott környezetszennyezés utáni kármentesítést.