Megvendégelte, majd elengedte Észak-Korea a határsértő misszionáriust

Vágólapra másolva!
Elengedte Észak-Korea azt az amerikai misszionáriust, aki decemberben illegálisan lépte át a sztálinista ország határát a Tumen folyó jegén. A férfi már meg is érkezett Kínába, és az észak-koreai kormány által kézben tartott állami hírügynökség szerint megbánta tettét. Bár az emberi jogok semmibevételére akarta felhívni a figyelmet, a hírügynökség szerint a látogatás során "meggyőződőtt arról", hogy Észak-Koreában az emberek "boldogan élnek".
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték az észak-koreai hatóságok szombaton Robert Park koreai származású amerikai misszionáriust, aki decemberben illegálisan lépett be az országba. Park már meg is érkezett Kínába - közölte a pekingi amerikai nagykövetség szóvivője.

A misszionárius, aki a Pax Koreana emberi jogi szervezet tagja, az Észak-Koreában semmibe vett emberi jogokra akarta felhívni a figyelmet akciójával. A férfi decemberben a befagyott Tumen-folyó jegén kelt át a sztálinista országba, és levelet vitt Kim Dzsong Il észak-koreai diktátornak, amelyben arra kérte, hogy engedje szabadon az országában bebörtönzött politikai foglyokat (az akcióról korábbi cikkünkben részletesen is olvashat).

Észak-Korea már pénteken közölte, hogy szabadon fogja engedni a férfit, mert az "őszintén megbánta tettét". A KCNA állami hírügynökség szerint a 28 éves férfi "a hazug nyugati propaganda hatása alatt követte el a határsértést, de megbánta azt, a szívélyes bánásmód hatására elszégyellte magát, és megváltoztatta véleményét az országról". A jelentés szerint Park elmondta: "meggyőződött arról, hogy az országban teljes a vallásszabadság".

A KCNA beszámolt arról, hogy Park Phenjanban részt vett egy istentiszteleten. "Nem követtem volna el ilyen tettet, ha tudtam volna, hogy Észak-Korea tiszteletben tartja minden ember jogát, garantálja szabadságát, ők pedig boldogan élik kiegyensúlyozott életüket" - idézte a diktatórikus állam kormányának ellenőrzése alatt álló hírügynökség a férfit.

Az amerikai diplomácia pénteken közölte, hogy a férfi szabadon engedése érdekében semmilyen tárgyalás nem folyt Washington és Phenjan között. Dél-koreai megfigyelők és elemzők már korábban sem tartották valószínűnek, hogy a határsértő misszionáriusból Észak-Korea nagy ügyet csinál, inkább azt valószínűsítették, hogy a férfit egyszerűen kiutasítják az országból.