Előrehozott választásokra készülnek Hollandiában

Vágólapra másolva!
Májusban várhatóan előrehozott választást tartanak Hollandiában. Nem tudtak ugyanis megegyezni az afganisztáni holland katonai misszió sorsáról a kormánypártok, ezért szombatra virradóra felbomlott a kormánykoalíció.
Vágólapra másolva!

Előre hozott választások lesznek Hollandiában, ahol szombatra virradóra szétesett a kormánykoalíció, mivel a két legnagyobb párt nem tudott megegyezni az idén lejáró afganisztáni katonai misszió sorsáról. Jan Peter Balkenende holland kormányfő írásban nyújtotta be lemondását Beatrix királynőnek, akinek az alkotmány értelmében 83 napon belül kell kiírnia új választásokat. A vakációját Ausztriában töltő holland királynő hétfőn tanácskozik a pártok vezetőivel. Az előrehozott választást várhatóan már májusban megtartják.

A kereszténydemokrata miniszterelnök nagykoalíciós kabinetjéből hivatalosan a második legnagyobb erő, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) vált ki. A koalícióban maradt Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Keresztény Unió (CU) együtt nem rendelkezik a kormányzáshoz elegendő többséggel.

A pénteken kezdődött tizenhat órás ülésen a PvdA ragaszkodott ahhoz, hogy a holland erők az eredeti terveknek megfelelően még idén hagyják el Afganisztánt, a CDA eleget akart tenni a NATO kérésének, amely küldetés meghosszabbítására vonatkozott. A misszióról szóló végső döntés így az új kabinetre marad. Az 1600 fős holland misszió nehéz helyszínen, a déli Uruzgán tartományban tevékenykedik, és 2006 óta húsznál több katonát vesztett el.

A NATO szóvivője szombaton megerősítette, hogy továbbra is úgy vélik, a legjobb megoldás az lenne, ha egy kisebb holland erő maradna Dél-Afganisztánban, akár új mandátummal. A különítmény biztosítani tudná az ellenőrzés gördülékeny átadását az afgán erőknek.

A mostani, negyedik Balkenende-kormány szinte napra pontosan három éve, 2007 februárjában állt fel. Mandátuma hivatalosan egy év múlva járt volna le. A CDU szombaton összeült vezetősége bejelentette, hogy ismét Balkenende vezeti a pártlistát a választásokon - bár a döntést még meg kell erősítenie a párt kongresszusának.

Az előrehozott választások nagy nyertesének ígérkezik az iszlámellenes kijelentéseiről ismert populista Geert Wilders Szabadságpártja, amelynek a jelenlegi kilenc mandátummal szemben 24-et jósolnak a közvélemény-kutatások, és nem kizárt, hogy az ország második legnagyobb pártja lesz.