A Moszadot terhelő bizonyítékokról beszél a dubaji rendőrfönök

Vágólapra másolva!
Az emirátusok rendőrfőnöke szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy a dubaji merénylethez köze volt az izraeli titkoszolgálatnak.
Vágólapra másolva!

A nyomozók kezében bizonyítékok vannak arra, egyebek közt telefonlehallgatások, hogy a Hamász-politikus januári dubaji meggyilkolásában szerepe volt az izraeli hírszerzésnek - jelentette ki egy szombati lapnak az emirátus rendőrfőnöke

"Az újabb bizonyítékok között, amelyek a dubaji rendőrség rendelkezésére állnak, s amelyek a Moszad szerepvállalását támasztják alá a gyilkosságban, ott vannak olyan telefonbeszélgetések, amelyek a leleplezett tettesek között zajlottak le" - mondta Dáhi Halfán az al-Baján című dubaji kormánylapnak.

Izrael egyelőre hallgat

Mahmúd al-Mabhúhot, a Hamász katonai szárnyának egyik alapítóját január 20-án holtan találták dubaji szállodai szobájában (erről itt olvashat részleteket). A Moszad-szál már korábban is felmerült, de Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerdán nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni Izrael érintettségét az ügyben, és hivatalosan Izrael azóta is hallgat.

A szállodai szobában, amelyben a gyilkosok Mabhúhhal végeztek, a rendőrök olyan körülményeket találtak, mintha az áldozat természetes halállal halt volna meg. Halálának igazi okára csak egy héttel később jöttek rá, miután a dubaji hatóságok a Hamász sürgetésére vizsgálatot indítottak az ügyben. A dubaji rendőrfőnök már akkor kijelentette: csaknem bizonyos, hogy a Moszad áll a gyilkosság mögött.

Lemondások nem várhatóak

A Moszad vezetője, Méir Dagan nem lát okot arra, hogy lemondjon a gyilkosság miatt, és valószínű, hogy Benjámin Netanjahu kormányfő sem fogja erre kérni - mondta csütörtökön a hírszerzési főnök egyik bizalmasa. Egy izraeli forrás szerint Dagan lemondása egyenlő lenne a felelősség vállalásával.

A Palesztin Hatóság (PH) biztonsági szolgálatának egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője Rámalláhban csütörtökön azt állította, hogy a gyilkossággal összefüggésben az elmúlt napokban Szíriában letartóztatták Nehru Maszúdot, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok egyik magas rangú vezetőjét. A Hamász szíriai szóvivője azonban ezt az információt hazugságnak nevezte. Egyúttal megerősítette, hogy a dubaji rendőrség által kihallgatott két másik palesztin férfi viszont korábban a Palesztin Hatóság biztonsági szolgálatának tagja volt, akiket a Moszad beszervezett. A Hamász a botrány kirobbanása óta azt a meggyőződését hangoztatja, hogy a Moszad áll a gyilkosság mögött.