A magyar anyanyelvért tüntetnek kedden Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Két révkomáromi egyetemista szervez tüntetést február 23-ára a magyar anyanyelv védelmében Szlovákiában. Szerintük fontos megtanulni szlovákul, de nem a magyar nyelv rovására.
Vágólapra másolva!

A magyar anyanyelv szabad használatért tüntetnek jövő kedden Révkomáromban a diákok - írja a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. A felhívás szerint azért tüntetnek majd február 23-án, hogy "kifejezzék nemtetszésüket a jelenleg zajló folyamatok ellen, melyek látható célja a magyar nyelv háttérbe szorítása, elnyomása és értéktelenné tétele".

A tüntetést a révkomáromi Selye János Egyetem két hallgatója, Méri Tamás és Litomerický Krisztián szervezik magánszemélyként. Mindketten állítják, ez civil tüntetés, nincs köze a pártpolitikához. Méri Tamás szerint nem szeretnék, ha a pártpolitika rátelepedne a rendezvényre, de azt is el akarják kerülni, hogy bármiféle támadás érje az egyetemet a tüntetés miatt. A tüntetést bejelentették a városi illetékeseknél, akik ezt tudomásul vették - tette hozzá.

Az egyetemisták szerint Szlovákiában jelenleg az a cél, hogy a megfélemlítések és a zűrzavar hatására a magyar kisebbség fokozatosan, önként feladja elveit, lehetőségeit és identitását. Ha a szlovák többség félti saját nyelvét Szlovákiában, akkor a kisebbségeknek még inkább félteniük kell a sajátjukat, hiszen a kisebbségi nyelveket nagyobb nyomás éri, mint a többségi nyelvet - vélik a tüntetés szervezői, akik ezzel a megmozdulással arra akarják felhívni a felvidéki magyarok figyelmét, hogy egyedülálló nyelvet őriznek, amely szerintük előnyt jelent az számukra, és nem pedig hátrányt, ahogy ezt a szlovák politikusok próbálja sulykolni.

A felhívás szerint "mindenki ismeri a mondást, miszerint: ahány nyelven beszélsz annyi ember vagy! Ezt tudatosítanunk kellene. Fontos megtanulni és megismerni a többségi nyelvet, de nem úgy, hogy az a saját anyanyelvünk rovására történjen" - írja a Bumm.sk.