20 ezer embert evakuáltak Caenban egy világháborús bomba miatt

Vágólapra másolva!
Óriási evakuálást hajtottak végre a francia hatóságok vasárnap: tíz napos előkészület után 20 ezer caeni lakost telepítettek ki ideiglenesen egy világháborús bomba miatt. Egy egyetemi campuson lévő építkezésen találták az 500 kilogrammos amerikai robbanószerkezetet.
Vágólapra másolva!

Húszezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét vasárnap a észak-franciaországi Caen városában, ahol egy II. világháborús bombát hatástalanítottak. A tűzszerészeknek egy 500 kilogrammos, feltehetően az 1944-es normadiai partraszállásból visszamaradt amerikai robbanószerkezetet kellett hatástalanítaniuk, amelyet január végén találtak a város központjában, az egyetemi campuson folyó építkezések területén.

A biztonságos hatástalanításhoz a normandiai város lakosságának 15 százalékát evakuálták a hatóságok, mielőtt 800 méteres körzetben lezárták a városközpontot. Az átmeneti kitelepítés idején a lezárt területet járőrökkel és helikopterrel ellenőrizte a rendőrség, hogy megakadályozza a betöréseket a kiürített lakásokban.

Franciaország egyik legjelentősebb tűzszerészi akciója és lakossági kitelepítése tíznapos előkészítést igényelt. A lakókat a helyi kongresszusi központba szállították, ahol felkészültek az emberek egész napos fogadására. A bombát végül a tervezettnél rövidebb idő alatt sikeresen hatástalanították, majd egy katonai bázisra szállították, ahol azonnal megsemmisítették. A lakók kora délután visszatérhettek lakásaikba.

Délelőtt egy másik II. világháborús, szintén 500 kilogrammos bombát is hatástalanítottak a tűzszerészek Caen északi határában, egy lakatlan körzetben, ott nem volt szükség emberek evakuálására.