A keresés lefújása után találtak újabb túlélőt Haitin

Vágólapra másolva!
Még szombaton is mentettek ki egy férfit a romok alól Haitin, bár hivatalosan pénteken befejezték a kutatást a túlélők után. Azt ígérték, ha a mentők bármi jelét észlelik annak, hogy lehet még valaki az összedőlt épületek alatt, akkor azonnal a segítségére sietnek.
Vágólapra másolva!

A haiti földrengést követő 11. napon, szombaton is sikerült kimenteni a romok alól egy férfit a földrengés sújtotta Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben. A 24 éves haiti fiatalembert egy belvárosi szálloda romjai alól hozták ki egy francia mentőcsoport tagjai. A férfi kopogtatott és beszélt a hozzá mind közelebb kerülő mentőkkel, akik a Hotel Napoli Inn épületének maradványai alól ásták ki a túlélőt.

Csaknem négy órás megfeszített munkával sikerült utat vágni a törmelékek között a férfihoz, és kiemelni őt. A férfi viszonylag szerencsésen megúszta: tudta mozgatni végtagjait, de teste vészesen kiszáradt. Azonnal kórházba szállították.

Christophe Renou, a francia tűzoltók parancsnoka valóságos csodának minősítette a férfi túlélését, és azt mondta: remélhetőleg nem ez az utolsó csoda. Ami történt, az egyszerűen elképesztő, hihetetlen, hiszen tizenegy napig ellenállt - mondta Didier le Bret, Franciaország haiti nagykövete.

A haiti fiatalember annak köszönheti megmenekülését, hogy segélykérését meghallotta testvére, aki folyamatosan kutatott utána, és értesítette a mentőalakulatokat. Szerencséjére a törmelékek között egy olyan, a betontömbök alkotta üregbe került, ahol tudott mozogni, és némi folyadékhoz is jutott. Amikor a mentők közeledtek hozzá, azt kérte, hogy előbb némi fény juthasson le az üregbe. A tizenegy napot a romok alatt eltemetve, teljes sötétségben töltő fiatalember azt hitte, hogy csak hat napja van az összeomlott háromszintes szálloda törmelékeinek fogságában.

A mentőcsoport tagjai szerint még több túlélő lehet a romok alatt, egyes források úgy tudják, hogy még négy férfi és egy nő lvan a törmelékek között, akiket még megpróbálnak kihozni. A kimentett férfi beszámolója adott alapot azt feltételezni, hogy további túlélők lehetnek lent, de a mentők nem észlelték mások életjeleit.

A port-au-prince-i kormány utasítása alapján a haiti fővárosban befejezték a földrengés esetleges túlélői utáni kutatást - jelentette be szombaton Genfben az ENSZ egyik szóvivője. Hozzátette azonban, hogy amennyiben a romokat átkutató mentők a leghalványabb jelét észlelik egy esetleges túlélőnek, természetesen azonnal cselekedni fognak ezután is.

Hivatalosan helyi idő szerint pénteken 16 órakor (közép-európai idő szerint 22 órakor) befejezték a túlélők utáni kutatást. A katasztrófa halálos áldozatainak számát aznap 111 ezer 499-ben állapították meg, a sérültekét pedig 190 ezerben. A mentést 1918 speciális mentő és 160 kutya végezte 67 csapatban.