Vágólapra másolva!
Tenger alatti földrengés okozott szökőárt a Csendes-óceán keleti részén. A Salamon szigeteken legalább egy falut elöntött a cunami, egy másikról turistákat kellett kitelepíteni. Sérültekről eddig nem érkeztek megerősített hírek.
Vágólapra másolva!

Szökőár zúdult hétfőn a Csendes-óceán keleti részén fekvő Salamon-szigetekre, a cunami legalább egy falut elöntött, de az első jelentések szerint csak anyagi károkat okozott, senki sem szenvedett komolyabb sérülést. A természeti csapást a tenger mélyén kipattant földrengés keltette.

A Csendes-óceán keleti részét vasárnap óta erős földrengések sora rázta meg: hétfőn három jelentősebb rengés is kipattant, közülük egynek az erőssége elérte a Richter-skála szerinti 7,2-es fokozatot. A rengés epicentruma Gizo szigettől 88 kilométerre dél-délkeletre, 10 kilométer mélységben volt.

Loti Yates katasztrófavédelmi tisztségviselő a rendőrségtől kapott tájékoztatásra hivatkozva elmondta, hogy a tengeri szökőár elöntötte a Rendova szigetén fekvő Baniata falut. A 3600 lelkes településre két-három méter magas vízfal zúdult. A földrengés és a cunami az eddigi adatok szerint összesen 16 házat tett tönkre, 32 másikat pedig megrongált.

Ez feltehetően még nem a végleges veszteségmérleg. Yates meg nem erősített információkra hivatkozva azt mondta: lehet, hogy több száz épület is megrongálódhatott, két-három másik faluban pedig még rosszabb lehet a helyzet. A lakatlan, csak ökoturisták által látogatott Tetepare szigetéről tíz külföldi turistát - négy németet, négy britet és két új-zélandit - kimenekítettek, meg nem erősített információk szerint ketten közülük megsérültek.

A Salamon-szigetek - és Peru, amelyet szintén erős földrengés rázott meg - a Csendes-óceánt körbefogó "tűzgyűrűn" fekszik, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran szeizmikus és vulkanikus tevékenységgel párosul.