Visszalépett a botrányba keveredett bolgár biztosjelölt

Vágólapra másolva!
Visszalépett jelöltségtől Rumjana Zseleva, akit a bolgár kormány szeretett volna uniós biztosnak. A vagyonnyilatkozata miatt botrányba keveredett Zseleva helyett Krisztalina Georgievát, a Világbank alelnökét jelölik az Európai Bizottság tagjának.
Vágólapra másolva!

Rumjana Zseleva bolgár EU-biztosjelölt elállt a jelöltségtől, és lemondott külügyminiszteri tisztségéről is - közölte kedden az Európai Néppárt. A jelölt lemondó levelet írt Bojko Boriszov bolgár kormányfőnek. Már azt is bejelentették, hogy Zseleva helyett Krisztalina Georgievát, a Világbank alelnökét jelöli a bolgár kormány az Európai Bizottság tagjának.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben bejelentette, hogy tudomásul veszi a biztosjelölt visszalépését.

Korábban több újságcikk jelent meg, amelyekben arról írtak, hogy a biztosjelölt férjének maffiakapcsolatai vannak. Majd múlt keddi brüsszeli meghallgatása kezdetén az EP illetékes szakbizottsága előtt került össztűzbe: egy bolgár képviselő dokumentumokatmutatott be, amelyek állítólag azt bizonyítják: Zseleva elfelejtette feltüntetni a vagyonnyilatkozatában, hogy részesedése és vezetői pozíciója van egy cégben, ez pedig összeférhetetlen a biztosi poszttal.

Az EP jogi szolgálata a jelenlegi vagyonnyilatkozatban nem talált semmi kifogásolhatót, de az ellene felhozott 2007-es pénzügyi nyilatkozatról nem tudott egyértelmű következtetésre jutni.

Ráadásul a múlt keddi meghallgatáson Zseleva - miután a vagyonnyilatkozatról szóló heves vitáról áttértek a szakmai kérdésekre - többek megítélése szerint nagyon gyenge válaszokat adott számos szakkérdésre.