Lopva vittek restaurálni egy Lenin-szobrot Oroszországban

Vágólapra másolva!
Daruskocsival vittek el egy betonból készült Lenin-szobrot egy oroszországi gyár bejárata mellől. Még decemberben vitték el, de csak most jelentették az eltűnését. Kezdetben úgy tűnt, ellopták az alkotást, de kiderült, hogy a helyi kommunisták lovasították meg ideiglenesen, hogy felújítsák. Leninnek még mindig több mint kétezer szobra áll Oroszországban, miközben máshol lebontották az emlékműveket.
Vágólapra másolva!

Elloptak egy Lenin-szobrot a Moszkva melletti Kolomnában - közölték a helyi hatóságok. Később némi nyomozás után kiderült, hogy a szobrot nem ellopták, hanem restaurálás céljából vitték el, a kommunista párt helyi szervezete ugyanis úgy döntött, idén restauráltatja a városka összes Lenin-szobrát.

A betonból öntött szobor egy gyár bejárata előtt állt. A szobrot december 22-én vitték el: éjszaka egy daruskocsi odaállt mellé, arra átemelték és elhajtottak vele. A gyárból csak hétfőn jelentették a lopást a rendőrségen, a szobor "eltűnése" miatt a környékbeli lakók fordultak a rendőrséghez.

Legutóbb április 1-én, Szentpéterváron történt incidens egy Lenint ábrázoló, 1926-ban állított szoborral, amelyet felrobbantottak, egy évvel korábban pedig Rjazanyban történt hasonló eset. A szentpétervári szobrot közkívánatra restaurálják.

A világon jelenleg becslések szerint mintegy 3200 szobor idézi a munkásosztály egykori vezérének emlékét, ebből több mint 2100 Oroszországban. A legelső szobrot 1924-ben állították Leninnek a Moszkva melletti Noginszkban, és a legnagyobb Lenin Volgográdban áll: talapzata 30, maga a szobor 27 méter magas.

A volt Szovjetunió köztársaságai, különösen a balti államokban számos emlékművet lebontottak. Moszkvában azonban viszonylag kevés szobrot távolítottak el: a nyolcvanas években meglévő mintegy 80 közül 60 ma is a helyén van, akárcsak számos emléktábla. Sok földrajzi névben is fennmaradt Lenin, megőrizte például korábbi nevét az egykori Leningrád - a mai Szentpétervár - körüli megye is, amelyet ma is Leningrádi területnek neveznek.