Mindkét lábát eltörte Erőss Zsolt a lavinabalesetben

Vágólapra másolva!
Mindkét lába eltört Erőss Zsolt hegymászónak, amikor elsodorta és maga alá temette egy lavina a szlovákiai Magas-Tátrában szombaton. A hegymászót már megműtötték, és útban vannak Magyarországra, ahol újabb operációk várnak rá. Gerincsérülést szenvedett társát Tatabányára szállítják.
Vágólapra másolva!

Hazaengedték a poprádi kórházból azt a két magyar hegymászót, akik szombaton szenvedtek balesetet a Magas-Tátrában - közölte az MTI-vel hétfőn este Jozef Chlebec, a kelet-szlovákiai kórház traumatológiai részlegének ügyeletes orvosa. "Erőss Zsoltot hat óra körül vitte el egy mentőkocsi Budapestre, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba, ahol két műtét vár rá, míg a Hajdú Péter még várja az érte indult mentőt. Őt Tatabányára szállítják" - mondta Chlebec.

Erőss Zsoltnak mindkét lába eltört, amikor két társával együtt elsodorta egy lavina a szlovákiai Magas-Tátrában szombaton - mondta az [origo]-nak Vincze Szabolcs, Erőss korábbi Himalája-expedíciójának kapcsolattartója. Mint mondta, a hegymászón állapotstabilizációs műtétet hajtottak végre, nyílt törést szenvedett, de jól van. Szerencsés János kassai magyar főkonzul szerint mindkét hegymászó jókedvűek volt, amikor délután a kórházban meglátogatta őket. "Jó volt a kedélyállapotuk, örültek, hogy túlélték a balesetet és hogy visszatérhetnek Magyarországra" - mondta a konzul.

Kollár Lajos hegymászó, aki folyamatos kapcsolatban van a balesetet szenvedett magyarokkal az [origo]-nak azt mondta: a három hegymászó közül Erőss sérülései a legsúlyosabbak. A másik komolyabban sérült hegymászó, Hajdú Péter csigolyasérüléseket szenvedett, de esetében állítólag műtétre nincs szükség. Harmadik társukat, Kamlusz Marcelt már kiengedték a poprádi kórházból, ahova vasárnap reggel szállították őket.

Vincze a baleset részleteiről azt mondta, a hegymászók alatt megindult a hó, akik kicsúsztak és magukkal sodorták Erőss Zsoltot. Ezután 150 métert csúsztak szinte függőlegesen a hóval együtt; a balesetben gerinc -és végtagsérüléseket szenvedtek. Erőss gyakorlott hegymászó, első magyarként mászta meg a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet.

A mentésben 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő vett részt, Vincze szerint a hegyen közelben volt Mécs László magyar hegymászó is, aki a mentők megérkezésééig csapatával ellátta a sérülteket. A baleset további részleteiről Vincze későbbre ígért tájékoztatást. Erőss nem először találkozott lavinával, 2003-ban például a 8068 méteres Gaserbrum I csúcsra tartva egy hasadékba húzódva vészelte át, amikor elhúzott fölötte egy lavina.