Költségvetési diétát jelent be szerdán Obama

Vágólapra másolva!
A védelmi kiadások mellé fog állni Barack Obama a következő pénzügyi évre vonatkozó költségvetéssel, és sok országos program és ügynökség forrásainak befagyasztását jelenti majd be. Ez adja majd a New York Times szerint az amerikai elnök szerdai évértékelő beszédének gerincét.
Vágólapra másolva!

Várhatóan a belföldi kiadások jelentős befagyasztása fog állni Barack Obama amerikai elnök a nemzethez intézendő szerdai beszédében. Az amerikai költségvetési hiány ugyanis komoly lépésekre sarkallja az elnököt, aki várhatóan minden költekezést csak az inflációhoz mérten enged majd az elkövetkező három évben - írja a New York Times. Ráadásul jövő hétfőn az Obama-kormánynak be kell terjesztenie a képviselőház elé a következő pénzügyi évre vonatkozó költségvetést, ami októberben léphet életbe.

A pénzmegvonás olyan szektorokat érinthet majd a lap szerint, mint a légiirányítás, a mezőgazdasági támogatások vagy az oktatási, élelmezési, nemzeti parkokról szóló programok. Több programot is befagyasztanak majd. Azonban a védelmi minisztérium, a külföldre szánt segélyek, a veteránokkal foglalkozó támogatások és a belbiztonsági szolgálatok pénze nem csökken. A szociális ellátás se kap majd kevesebb pénzt: nem fagyasztanák be az idősek és rászorultak egészségügyi ellátására fordítandó kiadásokat és a társadalombiztosítási programokat.

Azonban a New York Times szerint ez így is csepp a tengerben: 250 milliárd dolláros megtakarítást hozhat tíz év alatt az ilyen szigorú megtakarítás, azonban a kormány 9 billiós deficittel számol ugyanerre az időszakra. A befagyasztás a szövetségi büdzsé egyhatodát érintené, amennyiben a kongresszus jóváhagyná.

Obama költségvetési igazgatója, Peter Orszag közben alternatív költségvetések elkészítését kérte a minisztériumoktól és országos ügynökségektől: az egyiket befagyasztott számokkal, a másikat pedig 5 százalékos spórolással számolva kérte a New York Times szerint.

A lap azt írja, hogy ezzel a lépéssel Obama a saját pártján belül is ellenségeket szerezhet, főleg a párt kudarcát hozó massachusettsi szenátorválasztás után. A republikánusok máris kritizálnak: "ez olyan, mintha bejelentenéd, hogy diétára mész, miután megnyertél egy piteevő versenyt" - kommentálta a hírt Michael Steel, a képviselőház republikánus vezetőjének szóvivője, utalva Obama bőkezű választási ígéreteire.

Január 20-án volt egy éve, hogy Barack Obamát beiktatták amerikai elnöknek. Egyelőre csak az látszik, hogy milyen irányban indult el, de az nem világos, hogy hova fog megérkezni. Itt olvashatja elemzésünket Obama első évéről.