Focimeccs után robbanhattak ki a nigériai vallási zavargások

Vágólapra másolva!
149 ember halt meg vasárnap abban a fegyveres összetűzésben, amely a nigériai Jos városában tört ki keresztény és muszlim fiatalok között. A rivális bandák épületeket gyújtogattak, lövöldöztek, és úttorlaszokat emeltek. Eddig 3000 ember menekült el otthonából a Vöröskereszt szerint.
Vágólapra másolva!

Vallási okból robbantak ki összecsapások Nigéria középső részén, Jos városában - írja a BBC. Csak vasárnap 20 ember halt meg a harcokban, amit rivális keresztény és muszlim bandák vívtak. Eddig összesen 149 halottról tudnak a hatóságok a BBC szerint. A fiatalok útblokádokat emelnek, és lövöldöznek a városban. Egy orvos azt mondta a BBC-nek, hogy halottasházukba egyre több holttest érkezik.

Az összecsapások miatt 24 órás kijárási tilalmat vezettek be Josban. Ezenkívül a hadsereg és a rendőrség is erősítést küldött a városba. A Jost is magában foglaló Plateau (Felföld) szövetségi állam hatóságai közölték: eddig 60 embert vettek őrizetbe, de azt nem árulták el, vasárnap óta hány áldozata volt a felekezeti konfliktusnak.

Házakat, templomokat és mecseteket is felgyújtottak a rendbontók, az összecsapások miatt 3000 ember hagyta el otthonát a Vöröskereszt szerint.

Plateau állam szóvivője, Dan Manjang nem tudta megmondani, mi váltotta ki a véres konfliktust. Egyes pletykák szerint egy focimeccs után durvult el a helyzet, de Manjang szerint meglepő lenne, ha valóban ez történt volna. A Reuters megkérdezett helyieket, akik szerint megállapodás született a 2008-as zavargások közben lerombolt házak újjáépítéséről, azonban ezzel nem mindenki volt elégedett.

A környéken nem ez az első vallási villongás. 2008-ban legkevesebb 200 ember, ez előtt 2001-ben pedig 1000 ember halt meg az összetűzésekben. Jos Közép-Nigériában, az ország keresztény többségű déli és muszlim többségű északi része között fekszik.