Erősítik tengeri flottáikat a környezetvédők

Vágólapra másolva!
Új tengerjárót építtet magának a Greenpeace. Az idén elkészülő Rainbow Warrior III vitorlással a környezetvédő szervezet flottája, méretét tekintve, lepipálja majd a madagaszkári haditengerészetet is. Rajtuk kívül több tengeri környezetvédő csoport is bővíti hajóinak számát: a Sea Shepherd járőrhajót venne, az Oceana óceánjárót lízingel.
Vágólapra másolva!

Több mint 4,25 milliárd forintnak megfelelő összegét építtet magának új hajót a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet. A társaság már leadta a megrendelését német és lengyel hajóépítőknek, hogy felépítsék az utóbbi évtized egyik legnagyobb - harminc főt befogadó - jachtját.

A kétárbocos vitorláson lesz helikopter-leszállóhely, számos felfújható csónak és szélessávú műholdas kapcsolat, amellyel élőben tudnak a világ minden részéről internetes közvetítést adni. "Egy meglévő hajó továbbfejlesztése sem technikailag nem volt megfelelő, sem anyagilag kifizetődő. Ráadásul egy használt hajó átalakítása veszélyezteti kampány- és energiatakarékossági céljainkat" - idézte a Guardian Ulrich von Eitzen Greenpeace-szóvivőt.

Megvizsgálták, hogy környezetvédelmi szempontok alapján is kedvezőbb új hajót építtetni, mint átalakítani egy régit. E szerint a hajó építése és esetleges majdani elbontása jóval kisebb hatással van a környezetére, mint használata, ezért - noha a hajón dízel és elektromos motorok is lesznek - a tengeri utak 90 százalékában a szervezet szándékai szerint vitorlásként fog üzemelni.

Idénre várható elkészültével a környezetvédő szervezet immár hathajós óceáni flottával büszkélkedhet majd, amivel kisebb tengerparti államok (Maldív- és Seychelles-szigetek, Madagaszkár) flottáival is versenyre kelhetnek.

Forrás: Greenpeace
Ilyen lesz az új Rainbow Warrior III

A Greenpeace-en kívül más környezetvédők is bővíteni szándékoznak flottáikat. A Sea Shepherd, amelynek csúcstechnológiás trimaránját két hete süllyesztette el egy japán bálnavadász-hajó, a brit és az amerikai parti őrségtől venne leselejtezett őrhajót, amelyhez vagyonos hollywoodi és amerikai támogatóiktól már közel egymilliárd forintnyi adományt kaptak.

A tengeri élővilág védelmét zászlajára tűző, a többek között a Földközi-tengeri illegális halászati tevékenységet figyelő Oceana is lízingelne egy harmadik tengerjárót - írja a Guardian.