Kormányellenes tüntetést tartottak Pozsonyban

Vágólapra másolva!
Több százan tüntettek Pozsonyban a Robert Fico által vezetett szlovák kormány ellen. Az ellenzéki pártok vezetői és szimpatizánsaik a kormány távozását sürgették, és a választások fontosságára hívták fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A szlovák kormány politikája ellen tüntetett szombaton Pozsonyban hat ellenzéki pártelnök és több száz állampolgár. A "Szeretjük ezt az országot, de nem szeretjük ezt a kormányt" elnevezésű akciót szlovák polgári aktivisták szervezték, akik a pártvezetőket meghívták a rendezvényre.

"Fico elveszi a pénzünket, túl sokat, és szétosztja a barátai között. Azért jöttünk össze, hogy kimondjuk: nem tetszik ez nekünk, és változást akarunk" - jelentette ki Odrej Dostál polgári aktivista. Hozzátette, a júniusi parlamenti választás lehetőség a változásra, s döntés a polgárok kezében van.

Szlovákiának "populista, tolvaj és szakértelem nélküli kormánya van" - mondta Mikulás Dzurinda, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió elnöke. "Az egyetlen, amihez értenek, az a lopás, illetve azok becsmérlése, akik bírálják a kormányt" - jelentette ki.

A tüntetésen Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke és Bugár Béla, a Híd elnöke is részt vett. Csáky szerint a kormány 2006 óta rossz úton jár. "Egyetlen lehetőségünk van: a változás. Tűnjetek el. Vége!" - jelentette ki Csáky. Hozzátette: Az emberek civilizált és tisztességes Szlovákiát akarnak. "Eljött az ideje, hogy kimondjuk: a király meztelen, s megcsalta a választókat".

Silvia Glednová, Robert Fico kormányfő szóvivője nem reagált az ellenzéki tüntetésre.