Nyomoznak a CIA által felbérelt fejvadászok európai akciói miatt

Vágólapra másolva!
Állítólag a Blackwater embereivel akart meggyilkoltatni a CIA egy szír-német állampolgárt Hamburgban. Az USA szerint a férfi terrorszervezeteket támogat, és többször szerették volna elérni letartóztatását. A merényletet végül lefújták, és az ügy eddig nem is került nyilvánosságra. Most az amerikai Vanity Fair állt elő a történettel, amelynek az alapján a német ügyészség vizsgálatot indított gyilkosság előkészítésének gyanúja miatt.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indítottak a német hatóságok egy újságcikk miatt, amely szerint a CIA a Blackwater biztonsági céggel karöltve terveket dolgozott ki egy az amerikaiak szerint a 2001. szeptember 11-i merényleteket pénzelő, Németországban élő férfi likvidálására. A merényletet sosem hajtották végre, de a német törvények bizonyos körülmények esetén a gyilkosságra tett előkészületeket is büntetik - írja a Wall Street Journal. Az ügyet hamburgi nyomozókon kívül vizsgálja a német parlament egyik bizottsága is.

Az ügyről az amerikai Vanity Fair magazin írt egy cikkében, amely a Blackwater alapítójáról, Erik Prince-ről szólt. A meg nem nevezett forrásokra támaszkodó lap szerint a CIA-val szerződésben álló - Irakban és Afganisztánban is dolgozó - Blackwater egy meg nem nevezett időpontban csapatot küldött Hamburgba, amely heteken át ott volt, és Mamoun Darakazanli - egy szíriai születésű német férfi - meggyilkolását készítette elő. Az akciót végül "politikai akarat hiányában" lefújták.

A hamburgi nyomozók bűncselekményre tett előkészületek gyanúja miatt indítottak nyomozást ismeretlen tettes ellen. Először bizonyítékokat keresnek, amelyek alátámaszthatják az amerikai magazin állításait. A CIA hallgat az ügyről, a jelenleg Xe néven működő Blackwater pedig elzárkózott a sajtó elől.

Az USA azzal gyanúsítja Darakazanlit, hogy anyagilag támogatja az al-Kaidát. A férfi jelenleg is rajta van a terrorszervezetek támogatásával gyanúsítottak listáján. Washington 1999 óta szeretné elérni, hogy a németek helyezzék hatósági megfigyelés alá a férfit, és azt is kérték tőlük, hogy vizsgálják ki, adott-e pénzt Darakazanli a szeptember 11-i támadók valamelyikének.

Az abban az időben export-import céget működtető Darakazanli tagadja, hogy köze lenne a terrorszervezetekhez. A férfi szerepét vizsgálták a szeptember 11-i terroristák hamburgi sejtje ügyében folytatott nyomozás során, de nem találtak bizonyítékot, amely alátámasztaná az amerikaiak gyanúját. Az ügyben spanyol nyomozók is vizsgálódtak, akik viszont kérték a férfi letartóztatását. A spanyol kérésnek eleget téve őrizetbe is vették, de a német legfelsőbb bíróság 2005-ben elutasította kiadatását, és szabadábra helyezte.