Apasági szabadságról, európai bástyáról beszélt meghallgatásán Andor

Vágólapra másolva!
Az európai munkaerőpiac megnyitásától a fiatalok munkanélküliségén keresztül a romák helyzetéig sokféle kérdést tettek fel az európai parlamenti képviselők Andor László magyar EU-biztosjelölt háromórás brüsszeli meghallgatásán. Több képviselő is kifogásolta, hogy nem kapott elég konkrét választ. Az azért kiderült, hogy Andor is kötelezővé tenné az apasági szabadságot.
Vágólapra másolva!

Megizzasztották az Európai Parlament foglalkoztatási és szociális bizottságának tagjai Andor László magyar EU-biztosjelöltet szerdai meghallgatásán Brüsszelben. A felszólaló képviselők többsége konkrét problémákról kérdezett, és intézkedések bejelentését várta a foglalkoztatás- és szociálpolitikai tárca élére jelölt Andortól. A magyar jelölt általában alapelveit ismertette, illetve gyakran válaszolta azt, hogy a kérdést jobban meg kell vizsgálni.

Andor a képviselők előzetesen feltett kérdéseire adott válaszában egyebek közt azt írta: az európai gazdasági növekedés biztosítása és új munkahelyek megteremtése mellett társadalmi szolidaritásra is szükség van ahhoz, hogy az unió elő tudja mozdítani lakosainak jólétét. Azt írta, biztosként minden tőle telhetőt meg kíván tenni a munkanélküliség emelkedésének megállítása érdekében, "hogy az állástalanok visszatérhessenek a munkába, és ezzel elhárítható legyen a további nyomor és kirekesztettség".

A meghallgatáson több képviselő is érdeklődött Andor romákkal kapcsolatos elképzeléseiről is. Ő fontos vívmánynak nevezte, hogy a romapolitikát az elmúlt években sikerült európai szintre emelni, és azt ígérte, az új bizottságban politikai kérdéssé akarja tenni a cigányság ügyét. Járóka Lívia magyar néppárti képviselő Maros Sefcovic szlovák EU-biztosjelölt korábbi kijelentéseiről kérdezte Andort, amely szerint a romák visszaélnek a jóléti rendszerrel. Andor azt válaszolta: nem kommentálhatja egy másik jelölt kijelentését, mielőtt nem beszél vele erről.

Konkrét kérdések

A máltai David Casa néppárti képviselő azt kérdezte, milyen módon fogja megfékezni Andor a gyermekszegénységet. A biztosjelölt szerint irreális elvárás lenne, hogy azonnal megoldják a problémát. Az Európai Bizottság szerinte megpróbálja segíteni a tagállamokat ennek az égető problémának a megoldásában, adatokkal és elemzésekkel, a lehetőséget megismerésével, illetve a Szociális Alap forrásaival. Casa indulatosan kérdezett vissza, hogy mégis milyen konkrét intézkedéseket fog javasolni, mire Andor úgy reagált: a rendelkezésére álló egy percben ezt nem lehet kifejteni.

A jelnyelven felszólaló Kósa Ádám magyar néppárti képviselő egy, a fogyatékosok foglalkoztatását hátrányosan érintő jogszabályról kérdezte Andort. Azt kérdezte, hogy a magyar biztosjelölt tervezi-e ennek a jogszabálynak a felülvizsgálatát. Andor azt válaszolta, hogy nem adhat konkrét ígéretet erre. Kósa szerint nagyon fontos lenne, hogy támogatáshoz jussanak a fogyatékosokat alkalmazó vállalkozások, hiszen például Magyarországon hiába kötelező ilyen munkavállalókat alkalmazni, 90 százalékuk mégsem dolgozik. Andor erre azt mondta: valóban elvárásokat kell megfogalmazni Magyarországgal szemben.

Kitérő válaszok

Egy német néppárti képviselő arra volt kíváncsi: felkészült-e a biztosjelölt arra, hogy hamarosan megváltoznak a munkaerő mozgására vonatkozó szabályok, megszűnnek a korlátozások. A német képviselő szerint ez sokként érheti a magas jövedelemszintű országokat. Andor ezzel nem értett egyet, szerinte a keleti tagállamok csatlakozása után egyáltalán nem indult el annyi ember Nyugatra, mint azt korábban gondolták. A magyar jelölt azt mondta: nincs bizonyíték arra, hogy a korlátozások megszűnése bármilyen gondot jelentene, de ha mégis, egyedileg kell kezelni azokat.

Az egységes európai minimálbér bevezetéséről azt mondta Andor, hogy ez rendkívül bonyolult ügy, nagyon különböző gyakorlatok vannak az egyes tagállamokban. Andor szerint a bizottság csak ösztönözheti a tagállamokat, hogy közelítsék egymáshoz a szabályokat, de Európa egyik fontos alapelve a szubszidiaritás, vagyis azon a szinten kell döntést hozni, ahol a legtöbb információ áll rendelkezésre.

Igen az apasági szabadságra

Az olasz Mara Bizzotto bírálta Andort, amiért nem foglalkozott a bevándorlás kérdésével, ami szerinte szorosan összefügg a szociális területtel. A képviselő szerint jelentősen csökkenteni kellene a bevándorlást, így lenne munkájuk az európaiaknak. Andor erre úgy reagált, hogy nem támogatja a "bástya elvet", mert szerinte a bevándorlás komplex probléma, és nem csak hátrányai vannak, hanem gazdagítja is a társadalmat. Andor azt is kijelentette, támogatja az apasági szabadság kötelező bevezetését az egész unióban.

Az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia az unió megújuló összetételű legfőbb végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot, de a biztosjelöltekről nem egyenként, csak a testület egészéről szavaz. A szakbizottságok minden jelölt meghallgatása után az EP elnökéhez intézett levélben összegzik benyomásaikat és álláspontjukat. A véleményeket az EP több vezető testülete megtárgyalja a plenáris ülés végszavazása előtt.