Alkalmasnak ítélte Andor Lászlót az EP szakbizottsága

Vágólapra másolva!
Az Európai Néppárt kifogásai ellenére alkalmasnak találta Andor Lászlót az Európai Parlament foglalkoztatás- és szociálpolitikai szakbizottsága, hogy az Európai Bizottság magyar biztosa legyen. Január 26-án fog szavazni az EP az új bizottságról, így akkor derül majd ki, hogy munkaügyi biztossá válhat-e Andor László.
Vágólapra másolva!

Alkalmasnak találta Andor Lászlót az Európai Parlament foglalkoztatás- és szociálpolitikai szakbizottsága arra, hogy tagja legyen a következő Európai Bizottságnak - mondta el a magyar jelölt meghallgatásának értékelését követően Pervenche Beres, az EP-bizottság elnöke. Az értékelő ülés után - szerda késő este - újságíróknak nyilatkozva a francia szocialista EP-képviselő elmondta, hogy a bizottság hivatalosan egy bizalmas levélben továbbítja javaslatát az Európai Parlament vezetőihez.

A bizottsági tagok jelentős többségének az volt a véleménye, hogy a jelölt "rendelkezik azzal a készséggel és alkalmassággal, hogy betöltse a posztot" - fogalmazott. Beres azt is elmondta, hogy "bizonyos politikai csoportok" az említettől eltérő véleményüket is kifejezték az értékelésen, de ezek "egyáltalán nem mondhatók többséginek". Hozzátette, hogy bizonyos fenntartásokat a bizalmas levél is említ, de erről nem közölt részleteket.

Beres nem mondta, de korábbi nyilatkozatokból az derült ki, hogy elsősorban a kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő Európai Néppárt nem győződött meg tökéletesen a magyar jelölt alkalmasságáról.

A frakció témafelelőse, a fideszes Őry Csaba a meghallgatás után úgy nyilatkozott: "kiütközött a jelölt tapasztalatlansága", Andor "eléggé felkészületlen volt, és mellébeszélt". Sok kérdés hangzott el konkrét témákról, de megkerülte a konkrét válaszokat - tette hozzá akkor Őry, sajnálatosnak nevezve azt is, hogy a tárcának szűkek a keretei.

Az Európai Parlament várhatóan január 26-án szavaz arról, alkalmasnak tartja-e a tagországok jelöltjeiből álló bizottságot a következő öt év alatti munkára. A képviselők az uniós szabályok értelmében nem egyenként szavaznak majd a jelöltekről, hanem egyetlen voksolással, testületként hagyják jóvá a bizottságot.

Némi általánosság

Andor Lászlót szerda délután hallgatta meg a bizottság. Beres az értékelést követően, személyes véleményként megismételte azt a korábban tett nyilatkozatát, hogy Andor László a meghallgatáson adott válaszaival kedvező benyomást tett rá biztosi képességeit illetően.

Ő is elismerte, hogy a meghallgatáson több megjegyzés hangzott el, amely a jelölt válaszaiból a konkrétumot hiányolta, de úgy vélte, nem várható el egy kijelölt biztostól, hogy már munkája előtt tökéletes pontossággal tudja, mit fog majd csinálni hivatalba lépését követően.

Andor háromórás brüsszeli meghallgatásán az európai munkaerőpiac megnyitásától a fiatalok munkanélküliségén keresztül a romák helyzetéig sokféle kérdést tettek fel az európai parlamenti képviselők. Több képviselő is kifogásolta, hogy nem kapott elég konkrét választ. Az azért kiderült, hogy Andor is kötelezővé tenné az apasági szabadságot. Olvassa el az [origo] összefoglalóját a meghallgatásról!