Túlélte a bombabotrányt a szlovák belügyminiszter

Vágólapra másolva!
Bár az ellenzék a belügyminiszter fejét követeli, eddig csak az idegenrendészet főnöke bukott bele a balul sikerült szlovákiai reptéri gyakorlatba. A gyakorlatozó rendőrök robbanóanyagot felejtettek egy utas bőröndjében a poprádi repülőtéren, ami Írországban landolt. A miniszter szerint emberi mulasztás történt.
Vágólapra másolva!

Lemondott posztjáról Tibor Mako, a szlovák idegenrendészet igazgatója miután a poprádi repülőtéren szombaton félresikerült egy biztonsági teszt és robbanóanyag került egy repülőgép fedélzetére. Robert Kalinák belügyminiszter elfogadta Mako lemondását. "Az, ami Poprádon történt, buta emberi hiba volt" - jelentette ki Kalinák, és visszautasította az ellenzék követelését, hogy ő is mondjon le. Robert Fico kormányfő nyilatkozatban állt ki Kalinák mellett.

A szlovák biztonsági szolgálat emberei szombaton nyolc utas feladott poggyászába rejtettek robbanóanyagot és bombaalkatrészeket. Ezeket aztán kutyákkal keresték. Egyet nem találtak meg, vagy elfelejtettek kivenni a poggyászból, ennek ellenére hagyták felszállni a gépet. Kalinák szerint csak egyetlen rendőr hibázott, aki a robbanóanyagot a poggyászban hagyta, és ráadásul az egészet nem jelentette időben felettesének. A robbanóanyag egy szlovák villanyszerelő csomagjában az írországi Dublinban landolt.

Robert Fico szerint a belügyminiszter a történtek ellenére élvezi bizalmát, nem lát okot lemondására. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) ugyanakkor közös ellenzéki találkozót javasolt a jövő hétre, amelyen a résztvevők megvitatnák az ellenzék összehangolt fellépésének lehetőségét a koalíciós miniszterek botrányainak ügyében. A nap folyamán több ellenzéki politikus is a belügyminiszter lemondását követelte.