Vágólapra másolva!
6,1-es erősségű utórengés rázta meg az egy hete földrengés sújtotta Haitit. Egyelőre nem tudni, hogy az erős földrengésnek vannak-e áldozatai, és hogy mekkorák az újabb károk. Az országban dolgozó magyar mentőmunkások és orvosok közül senki sem sérült meg.
Vágólapra másolva!

A Richter-skála szerint 6,1-es erejű utórengés rázta meg Haitit szerda reggel, helyi idő szerint reggel 6 óra után pár perccel - közölte az Egyesült Államok földtani intézete. A szemtanúk arról számoltak be a brit Daily Mail szerint, hogy az épületek megrázkódtak, és riadt emberek tódultak újra az utcákra. A lap szerint ez az újabb katasztrófa még több életet kiolthatott, mivel az előző földrengésben még csak megsérült épületek most összedőlhettek.

A CNN az amerikai földtani intézetre hivatkozva azt írja, hogy az utórengés epicentruma 56 kilométerre nyugatra volt a fővárostól, a rengés 22 kilométeres mélységből indult ki. Az AP szerint a rengés nem okozott cunamit, mert a szárazföldön pattant ki, messze a tengertől.

A Magyar Református Szeretetszolgálat azt közölte, a Haitin tartózkodó orvoscsoportjuk reggel az erős utórengésre ébredt, de a csapat tagjai közül senkinek nem esett bántódása. A Baptista Szeretetszolgálat szintén arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a helyszínen dolgozó munkatársai jól vannak. A segélyszervezet szerint éjszaka is érezhető volt kisebb utórengés Port-au-Prince-ben. A kórházban, ahol a magyar orvosok dolgoznak, kisebb anyagi kár keletkezett, de nem sérült meg senki.

Haitit múlt hét kedden egy ennél is erősebb, 7,3-as erejű földrengés rázta meg. Epicentruma a főváros, Port-au-Prince közelében volt, ami súlyos károkat szenvedett. Eddig 75 ezer halottról tudni, de még mindig nincsenek végleges megerősített adatok a veszteségekről. Egyes becslések 200 ezerre teszik a halottak számát, 250 ezerre a sérültekét és 1,5 millióra a fedél nélkül maradtakét.

Haitin több ezer külföldi segélymunkás és katona tartózkodik jelenleg. A francia mentőcsapatok szerdán élve mentettek ki egy 23 napos csecsemőt egy ház romjai alól a Haiti déli részén fekvő Jacmel városban - jelentette a France Inter rádió. A kislány jól van, a jelek szerint sértetlen, egy közeli kórházba szállították.