Gigantikus Clinton-szobrot avattak Koszovóban

Vágólapra másolva!
Három és fél méteres Bill Clinton-bronzszobrot avattak Koszovóban. Az egykori amerikai elnököt  a Szerbia elleni NATO-bombázások miatt tartják hősnek a koszovói albánok, őt azonban annyira meglepte a szobor, hogy még feleségének is fotóval akarta bizonyítani: tényleg van ilyen a világon.
Vágólapra másolva!

Egész alakos bronzszobrot állítottak Koszovó fővárosában Bill Clinton korábbi amerikai elnöknek, akit háborús hősként ünnepeltek Pristinában vasárnap. Clinton három és fél méteres szobrát a róla elnevezett körúton, hatalmas panelházak között avatták fel: a ceremónián a falakra felvont amerikai és koszovói zászlók mellett Clinton elszánt tekintetű arcképét is kifüggesztették, amely alatt hatalmas angol felirat hirdette, hogy "Koszovó egy hős előtt tiszteleg".

Az avatási ceremónián beszédet mondott Bill Cliton is, aki többezres tömeg előtt adott hangot meglepettségének - írja a BBC. "Sose hittem volna, hogy valahol valaki ilyen nagy szobrot állít rólam" - mondta. "A feleségem arra kért, csináljak egy fotót a szobor előtt, hogy bebizonyítsam neki, ez tényleg igaz, és nem csak én találtam ki az egészet" - tette hozzá.

A szobor hatalmas mosollyal, bal kezét a magasba tartva ábrázolja a volt elnököt, aki a kezében papírköteget tart. A dokumentumon kivehető az 1999. március 24-ei dátum, az a nap, amikor a NATO megkezdte a Szerbia elleni légi csapásokat.

Clintont azért övezi nagy tisztelet a koszóvói albánok körében, mert ő indította el a Szerbia elleni NATO-bombázásokat 1999-ben. A légi csapásokkal sikerült elérni, hogy a Slobodan Milosevic által vezetett rezsim kivonja csapatait az akkor még Szerbia déli provinciájának számító területről.

Forrás: AFP
Lepukkant panelok között (a képre kattintva galéria nyílik)

A NATO-bombázás előtt a szerb hadsereg erővel próbálta letörni a koszovói albán lázadók ellenállását, a 78 napos bombázás után azonban kivonultak a tartományból, amely az ENSZ békefenntartóinak ellenőrzése alá került. Koszovó tavaly egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, és elszakadt Szerbiától, noha szuverenitását Oroszország és Kína továbbra sem ismeri el.