Magyarország vakcinákkal segít a járványsújtotta Ukrajnán

Vágólapra másolva!
Egyre súlyosabb a helyzet a járványtól sújtott Nyugat-Ukrajnában. Már 158 ezer beteg van az ország nyugati részén, legkevesebb 53 ember halt bele a légúti, vírusos megbetegedésbe. Magyarország 10 ezer antivirális vakcinával segít Ukrajnának. A lengyel patikákban kezdenek hiányozni a megelőzéshez és kezeléshez kellő gyógykészítmények. Az első vizsgálatok szerint nem a H1N1-vírus okozza a járványt.
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök a lengyel államfőtől kért segítséget az influenzajárvány elleni küzdelemhez. A lengyel elnöki hivatal szerint Viktor Juscsenko ukrán és Lech Kaczynski lengyel elnök szombaton telefonon beszélt a járvány okozta ukrajnai helyzetről. Szó volt arról, hogy Lengyelország miként nyújthat segítséget Ukrajnának. Viktor Juscsenko közölte, hogy továbbítja az illetékes lengyel szerveknek az ukrajnai járványhelyzettel kapcsolatos információkat.

A kórokozó a vasárnap délelőtti adatok szerint 53 halálos áldozatot követelt Ukrajnában. Bár a közegészségügyi hatóságok még mindig nem határozták meg pontosan, hogy az influenzavírus mely törzse okozza a megbetegedéseket, annyit kijelentettek, hogy biztosan nem a H1N1-es törzsről van szó. Az elhunytak között legalább két gyerek és egy terhes nő is van.

A hivatalos közlemények szerint Nyugat-Ukrajnában majdnem 185 ezren betegedtek meg, közülük közel 7500 embert ápolnak kórházban. Ternopil és Lviv megyékben a betegeket kezelő orvosok egynegyede maga is ágynak esett. Az érintett régiókban - így a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján is - a gyógyszertárakban hiánycikké váltak az orvosi maszkok és az influenzaellenes szerek, sőt a legtöbb patikában már aszpirin és C-vitamin sem kapható.

Segítenek a szomszédok

A többi között Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Románia kormányai döntöttek úgy, hogy humanitárius segéllyel támogatják Ukrajnát a járvány következményeinek felszámolásában és a kór terjedésének megakadályozásában. Magyarország 10 ezer adag antivirális védőoltással siet a szomszédos ország segítségére. Szlovákia kormánya 200 ezer egészségügyi maszkot küld Ukrajnába, ami megfelel az ottani tartalékok felének, Románia pedig egészségügyi maszkokat juttat szomszédjának.

A nyugat-ukrajnai Lembergbe (Lvivbe) már megérkezett az egészségügyi maszkokból, védőálarcokból, védőruhákból, speciális védőszemüvegekből és a Tamiflu nevű gyógyszerből álló első lengyel segélyszállítmány.

Az ÁNTSZ pénteken közölte: munkatársai folyamatosan követik a járvány alakulását a magyar-ukrán határ mentén és Ukrajnában is. Kárpátalján is megjelent már a vírus, és péntekig két halálos áldozatot is szedett.

A H1N1 is szedi ukrán áldozatait

Julija Timosenko kormányfő televíziós beszédében szombaton elmondta, hogy Ukrajnában eddig 14 betegnél mutatták ki a H1N1 vírust. Timosenko arra kérte honfitársait, hogy viseljenek maszkot nyilvános helyeken, ha pedig megbetegednének, azonnal menjenek orvoshoz, ne próbálkozzanak az öngyógyítás házi módszereivel. Az ukrán kormányfő elmondta, hogy az ország rendelkezik a járvány elleni küzdelemhez szükséges eszközökkel, és a kormány intézkedései "a valódi kockázatokhoz képest jóval szigorúbbak".

A szombaton közölt adatok szerint Ukrajnában már négy ember halt meg új típusú influenzában. A kijevi kormány Európában egyedülálló drasztikus intézkedéseket vezetett be péntektől. Timosenko közölte, hogy három hétre bezárják az iskolákat, nem tartanak tömegrendezvényeket, és korlátozzák az utazásokat. A kormányfő kilátásba helyezte, hogy megvonják a működési engedélyt azoktól a gyógyszertáraktól, amelyek nem rendelkeznek minimális mennyiségű gyógyszerrel a vírus ellen, vagy túlságosan drágán adják ezeket a szereket. Az ország kilenc nyugati megyéjében rendelt el a kormány karantént.

Az 5 Kanal tévécsatorna vasárnap reggeli híradójában Petro Porosenko külügyminiszter bejelentette, hogy hétfőn Ukrajnába várják az Egészségügyi Világszervezet ötfős küldöttségét, amely a járványhelyzetet és a szükséges humanitárius segélyakció mértékét kívánja felmérni.