Castro szerint az USA felelős az influenzajárványért

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Álllamok megengedte, hogy a kubai amerikaiak, köztük az újinfluenza vírusának hordozói beutazzanak a szigetországba, de orvosi műszerek beszerzését már nem engedélyezi - írta a párlapban Fidel Castro forradalmi vezető, aki szerint a kubai influenzajárvány Washington blokádjának következménye.
Vágólapra másolva!

Fidel Castro korábbi kubai vezető szerint az Egyesült Államokat a felelős az új típusú influenza elterjedéséért hazájában. A 83 éves volt államfő Granma című napilapban megjelent cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy Barack Obama amerikai elnök akkor oldotta fel a kubai származású amerikaiak kubai látogatására vonatkozó tilalmat, amikor az Egyesült Államok több államában elterjedt a H1N1 vírus okozta betegség.

Eleinte a szigetországban viszonylag kevesen betegedtek meg, és hónapokon át nem volt halálos áldozata a kórnak, az első vírushordozók pedig külföldi turisták voltak. Mára azonban hét halálos áldozata van a valószínűleg Mexikóból eredő betegségnek, és 695 ember - közöttük 203 gyerek - betegedett meg.

"Mivel a kór elterjedt minden tartományban - legfőbbképpen ott, ahol a legtöbb olyan család él, amelynek vannak az Egyesült Államokban élő rokonaik - felvetődött az új diagnosztikai berendezések beszerzésének szükségessége" - írja Castro. A kubai forradalom vezére szerint az Egyesült Államok egyrészt engedélyezte sok vírushordozó beutazását a szigetországba, másrészt viszont megtiltotta a járvánnyal szembeni harchoz szükséges berendezések és orvosi műszerek beszerzését, vagyis - írja - a jelenlegi járványhelyzet valójában az Egyesült Államok "szégyenletes és abszurd blokádjának a következménye".