Még nem kap magyar vakcinát a járvánnyal küzdő Ukrajna

Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel a H1N1 okoz súlyos járványt Nyugat-Ukrajnában, ahol már százezrek estek ágynak influenzás tüntetekkel - közölte Falus Ferenc magyar országos tisztifőorvos. Az iskolákat 3 hétre bezárták, a tömegrendezvényeket betiltották. Az ukrán patikák ugyanakkor kezdenek kiürülni, ezért Ukrajna nemzetközi segítséget kért. Magyarország egyelőre csak annyit ígért, hogy a közös határon dolgozó ukrán határőröket beoltja H1N1 ellen.
Vágólapra másolva!

"Kilencvenegynéhány százalékos valószínűséggel a H1N1-es vírus okoz járványt Ukrajnában" - közölte vasárnap este az [origo]-val Falus Ferenc országos tisztifőorvos. Magyarország keleti szomszédjánál a hét végére vált súlyossá a járványügyi helyzet helyzet, de az eddigi beszámolókból nem volt egyértelmű, hogy milyen vírus terjed az országban. Vasárnapi adatok szerint már 53 ember meghalt és 185 ezren betegedtek. Az ország nyugati részén, többek között Kárpátalján is járvány van, összesen 7500 embert ápolnak az kórházakban légúti megbetegedéssel.

Ukrajna a vírus terjedése miatt segítséget kért az Európai Uniótól, Magyarországot azonban konkrétan még nem keresték meg - mondta Falus. (Viktor Juscsenko ukrán elnök Falus nyilatkozata után, vasárnap este fordult Magyarországhoz nevesítetten is, erről itt olvashat). Korábban az MTI azt közölte, hogy Magyarország 10 ezer antivirális vakcinával segíti Ukrajnát, ezt azonban Falus az [origo]-nak cáfolta. A tiszti főorvos szerint egy ukrán hírportál írt a segítségről megalapozatlan információkra hivatkozva.

A kijevi Szegodnya című újság értesülése szerint Szlovákia és Magyarország kormányai rendkívüli humanitárius segélyként gyógyszereket és egészségügyi maszkokat küldenek Ukrajnába a járvány következményeinek felszámolása és terjedésének megakadályozása céljából. "A magyar hatóságok azt tervezik, hogy november 2-tól 10 ezer darab vírusellenes védőoltást szállítanak Ukrajnába" - írja a lap. Szlovákia 200 ezer darab egészségügyi maszkot küld Ukrajnába, ez a mennyiség megfelel az ukrán tartalékok felének - olvasható a cikkben. A lap szerint korábban 12 ország jelezte, hogy kész tanácsokkal, eszközök és gyógyszerkészítmények szállításával segíteni Ukrajnának a H1N1 vírus terjedése elleni küzdelemben.

A magyar tiszti főorvos szerint Magyarország mindössze azt ajánlotta fel Ukrajnának, hogy beoltja azokat az ukrán határőröket és vámosokat, akik a magyar határon dolgoznak. Falus szerint egyébként Ukrajna 14 millió ampulla védőoltást, antibiotikumokat és orvosi műszereket kért az EU-tól.

Az esetleges magyar segítségről Falus az MTI-nek azt mondta, hogy Magyarország csak azután tudna oltóanyagot adni, hogy a magyar vakcinagyártó már mind a 6 millió, a magyar lakosságnak szánt ampullát legyártotta. A magyar oltóanyag gyártója, az Omninvest már több millió adag oltóanyagot legyártott, de a 6 millió megrendelt ampulla még nem készült el. A gyártó heti 500 ezer vakcinát állít elő, így hetek alatt készülhet el a teljes mennyiség - mondta Falus.

A Magyar Vöröskereszt viszont a járvány miatt rendkívüli gyűjtőakciót szervez Ukrajna megsegítésére - közölte a szervezet vasárnap. Az akcióval elsősorban a kárpátaljai, zömmel magyarlakta területeket akarják gyógyszerekkel, szájmaszkokkal, és más egészségügyi szerekkel segíteni; adományként lázcsillapítókat, antibiotikumokat, maszkokat, bármilyen influenza ellenes gyógyszert és vitaminokat várnak a lakosságtól.

Az ukrán orvosok is ágynak estek

A hivatalos közlemények szerint Ternopil és Lviv megyékben a betegeket kezelő orvosok egynegyede is ágynak esett. Az érintett régiókban - így a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján is - a gyógyszertárakban hiánycikké váltak az orvosi maszkok és az influenzaellenes szerek, sőt a legtöbb patikában már aszpirin és C-vitamin sem kapható.

Julija Timosenko kormányfő arra kérte honfitársait, hogy viseljenek maszkot nyilvános helyeken, ha pedig megbetegednének, azonnal menjenek orvoshoz, ne próbálkozzanak az öngyógyítás házi módszereivel. Az ukrán kormányfő elmondta, hogy az ország rendelkezik a járvány elleni küzdelemhez szükséges eszközökkel, és a kormány intézkedései "a valódi kockázatokhoz képest jóval szigorúbbak".

A kijevi kormány Európában egyedülálló drasztikus intézkedéseket vezetett be péntektől. Timosenko közölte, hogy három hétre bezárják az iskolákat, nem tartanak tömegrendezvényeket, és korlátozzák az utazásokat. A kormányfő kilátásba helyezte, hogy megvonják a működési engedélyt azoktól a gyógyszertáraktól, amelyek nem rendelkeznek minimális mennyiségű gyógyszerrel a vírus ellen, vagy túlságosan drágán adják ezeket a szereket. Az ország kilenc nyugati megyéjében rendelt el a kormány karantént.

Ukrajna mellett a vasárnapi hírek szerint Magyarország másik keleti szomszédjánál, Romániában is intenzíven növekszik az H1N1-megbetegedések száma. Az ottani járványhelyzetről itt olvashat.