FBI-ügynökök is részt vettek a kegyetlen vallatásokban

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hoztak újabb dokumentumokat a CIA kínzásairól vasárnap. Ezekből a jelentésekből és feljegyzésekből kiderül, hogy a vallatásokban 2002-ig az FBI ügynökei is részt vettek.
Vágólapra másolva!

"A mennyezethez voltak bilincselve, és éjjel-nappal harsogó zenének vetették alá őket" - jelentették azok az FBI-ügynökök, akik 2002-ben az amerikai hírszerzés, a CIA által fenntartott tengerentúli amerikai börtönökbe látogattak. A New York Times cikke szerint egy CIA tisztviselő kérdéseket tett fel a börtön által használt vallatási technikákról: "Mennyire állnak közel az egyes technikák a 'kínzáshoz és sanyargatáshoz'?" - olvasható az egyik feljegyzésben.

Mindezek a mondatok azután kerültek napvilágra, hogy pénteken nyilvánosságra hoztak egy újabb irathalmot az Egyesült Államokban. Az amerikai igazságügyi minisztérium által közzétett dokumentumok több száz oldalt tesznek ki, sok közülük kézzel írott feljegyzés. A titkosítás alól kikerült iratok alapján eljárás indulhat a CIA több munkatársa ellen - írja a New York Times.

A jegyzetek a lap szerint feltárták azt is, hogy az igazságügyi tárca fontolóra vette egy CIA-s kihallgató tiszt ellen eljárás indítását, aki pisztollyal fenyegette meg az egyik rabot. Végül nem indult meg ellene az eljárás. A dokumentumok nyilvánosságra hozását amerikai civil szervezetek hosszas pereskedése előzte meg. A feljegyzések közül akad olyan, amely régebben nyilvánosságra hozott iratok - eddig eltakart - részeit fedi fel.

Egy 2008-as jelentést is közöltek, amely az FBI-ügynökök CIA-börtönben tett látogatásáról szólnak. Ekkor hallgatták épp ki Ramzi bin el-Sibet, a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások egyik kiötlőjét. Az FBI ügynökei segítettek CIA-s kollégáiknak a kérdések megszerkesztésében, ám "tagadták, hogy közvetlen segítséget nyújtottak volna nekik négy-öt napon keresztül" - áll a jelentésben. Ugyanitt olvasható, hogy Thomas, az egyik FBI-ügynök egyszer "meztelenül és a padlóhoz láncolva talált rá" el-Sibre.

Thomas később elmondta az amerikai főügyésznek, hogy "értékes, terhelő információkhoz jutott hozzá rövid idő alatt, de a CIA gyorsan végett vetett a kikérdezésnek". Ez a 2002-es látogatás volt az FBI-nak az utolsó a CIA börtöneiben, és utoljára vettek részt FBI-ügynökök a terrorizmussal gyanúsított rabok kihallgatásában is. A CIA kínzásszerű kihallgatási technikáit később az FBI vezetői maguk is megkérdőjelezték - mind a törvényesség, mind a hatékonyság szempontjéból - írja a New York Times.