Abdullah nem akar afgán választási bojkottot

Vágólapra másolva!
Az afgán elnökválasztásból szombaton kiszállt Abdullah Abdullah tagadta vasárnap, hogy választási bojkottra akarna felszólítani. Hamid Karzai jelenlegi elnök szerencsétlennek nevezte legfőbb riválisa döntését, de a szavazást mindenképp meg akarja tartani. A BBC szerint az elnökválasztás második fordulója után akár nemzeti egységkormány is felállhat.
Vágólapra másolva!

"A folyamatnak le kell zárulnia, Afganisztán népének meg kell adni a jogot, hogy szavazzon" - közölte Hamid Karzai jelenlegi elnök szóvivőjén keresztül vasárnap. Ezen kívül "nagyon szerencsétlennek" nevezte, hogy az afgán elnökválasztáson a legnagyobb ellenfele, Abdullah Abdullah visszalépett a második fordulótól. Abdullah az első hírek szerint választási bojkottra is fel akarta szólítani híveit, de ezt vasárnap tagadta riportereknek: "Én nem tettem közzé ilyen felhívást" - nyilatkozta Kabulban.

A brit Guardian már arról ír, hogy Hamid Karzai afgán elnök nagy nemzetközi nyomás alatt van, hogy kössön hatalommegosztási megállapodást riválisával, Abdullah Abdullahhal. Karzai és Abdullah szombaton késő este találkoztak, és egy diplomata szerint Karzai komoly kormányzati pozíciót ígért ellenfelének. Azonban az elnök arra nem hajlandó, hogy teljesítse Abdullah fő kérését. Abdullah ugyanis az alkotmányozó testület feje szeretne lenni.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a történtekre azt reagálta, hogy "látjuk, mi történt az országukban, ahol különböző okokból kifolyólag az egyik jelölt úgy döntött, hogy nem kíván előrelépni". A BBC szerint a helyzet jelenleg egy feltérképezetlen területre hasonlít, nem tudni, mi fog történni a következő pillanatban, de valószínű a nemzeti egységkormány felállása. A tálib lázadók is fenyegetőznek: ha második fordulóra kerülne sor, mindent megtesznek majd annak kudarcba fullasztásáért.

Szombaton derült ki, hogy Abdullah Abdullah volt külügyminiszter, Hamid Karzai elnök legfőbb riválisa nem indul az afgán elnökválasztás jövő szombati, második fordulójában. A tádzsik-pastu származású Abdullah a második helyen végzett az augusztus 20-i első fordulóban, amelynek eredményét azonban sokan megkérdőjelezték, mert csaknem egymillió szavazatot utóbb érvénytelennek nyilvánítottak. Ez a szavazatmennyiség a Karzaira leadott voksok egyharmada. Végül Karzai nem szerezte meg a szavazatok felét, így mindenképpen második fordulót kell tartani.