Visszalép a választások második fordulójától az afgán elnök riválisa

Vágólapra másolva!
Mégsem indul az afgán elnökválasztás november 7-i második fordulójában Abdullah Abdullah volt külügyminiszter, Hamid Karzai afgán elnök legfőbb riválisa. Abdullah a jövő szombati voksolás bojkottjára akarja felszólítani a lakosságot, abban a reményben, hogy így jövő tavaszig elhalasztják a szavazást.
Vágólapra másolva!

Nem indul az afgán elnökválasztás jövő szombati, második fordulójában Abdullah Abdullah volt külügyminiszter, Hamid Karzai elnök legfőbb riválisa - írta a New York Times című amerikai napilap internetes oldalán Abdullah közeli munkatársaira és nyugati diplomatákra hivatkozva.

A volt külügyminiszter kampányfőnöke, Szatar Murad azt mondta: Abdullah azt tervezi, hogy vasárnapi sajtóértekezletén a jövő szombati voksolás bojkottjára szólítja fel a lakosságot, abban a reményben, hogy így sikerül elérnie a szavazás elhalasztását jövő tavaszig. Addig az időszakig meg lehet majd szervezni egy igazságos választást. Arra az esetre pedig, ha ez bekövetkezne, azt fogja javasolni, hogy addig átmeneti kormány irányítsa az országot. Ha Abdullah nem indul a második fordulóban, és az érvényes lesz, akkor az gyakorlatilag Karzai újraválasztását jelenti újabb öt évre.

Abdullah a második helyen végzett az augusztus 20-i első fordulóban, amelynek eredményét azonban sokan megkérdőjelezték, mert csaknem egymillió szavazatot utóbb érvénytelennek nyilvánítottak. Ez a szavazatmennyiség a Karzaira leadott voksok egyharmada. Végül Karzai nem szerezte meg a szavazatok felét, így mindenképpen második fordulót kell tartani.

Nyugati diplomáciai források szerint október közepe óta - nemzetközi nyomásra - jelentősen módosult a leköszönő elnök álláspontja, aki korábban még hevesen visszautasította a második fordulót. A Fehér Ház korábban azt közölte, hogy nem küld több katonát Afganisztánba, amíg a politikai helyzetet nem rendezik. Barack Obama amerikai elnök üdvözölte a második forduló kiírását. A második forduló kiírása után még Abdullah úgy nyilatkozott, hogy áll az újabb szavazás elé és megköszönte a lehetőséget riválisának.