Obama kaput nyitna a HIV-fertőzötteknek

Vágólapra másolva!
Az Obama-adminisztráció eltörölné a HIV-fertőzöttek beutazását tiltó rendeletet, amely 1987 óta van érvényben.
Vágólapra másolva!

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke pénteken a Fehér Házban tartott rendezvényen bejelentette, indítványozni fogja, hogy töröljék el a HIV-vírussal fertőzöttek beutazását megtiltó 1987 óta érvényben lévő rendeletet.

"Ha az AIDS elleni küzdelem vezetői akarunk lenni, akkor nem szabad megbélyegzettként kezelni az érintetteket. Jelenleg úgy tekintünk az AIDS-es betegekre és HIV-vírussal fertőzöttekre, mintha fenygetetést jelentenének" - fogalmazott Obama. Az erről szóló javaslatot az amerikai kormány hétfőn fogja benyújtani a törvényhozásnak. Az új rendelet várhatóan még ebben az évben érvénybe lép.

Az AIDS-es betegek és a HIV-vírussal fertőzöttek egy 1987-ben született jogszabály alapján nem tehették be a lábukat az Egyesült Államok területére, a rendeletet ráadásul 1993-ban Jesse Helms észak-karolinai szenátor javaslatára megerősítették.

Bár az előző amerikai elnök, George W. Bush 2008-ban kezdeményezte, hogy helyezzék hatályon kívül a beutazást megtiltó rendelkezést, és ezt el is fogadta a kongresszus, ám a korlátozás azonban érvényben maradt. Az egészségügyi tárca, amelynek egyes beutazási kérdésekben vétójoga van, ugyanakkor nem engedélyezte, hogy eltöröljék a rendfelkezést, így az mai napig hatályban van.