Rózsa-Floresék fegyverei láthatók egy újonnan előkerült videón

Vágólapra másolva!
Videó kering a bolíviai médiában, melyen kommandósok sietnek szobáról szobára, és fegyvereket találnak szinte minden sarokban. A videó Rózsa-Flores Eduardo és társai lelövése, illetve elfogása után készült. A felvételeken valószínűleg az elfogott Tóásó Előd és Mario Tadic láthatóak. Az ügyet vizsgáló bolíviai ügyész szerint a felvétel nem számít bizonyítéknak, holott eredetiségét még a kormány két tagja is elismerte.
Vágólapra másolva!

A Rózsa-Flores Eduardo állítólagos terroristacsoportjának ügyét vizsgáló bolíviai ügyész szerint nem vehető figyelembe bizonyítékként az a videofelvétel, amely csütörtökön került be a helyi médiába, és csak fokozta a zavart a történtek körül.

Marcelo Sosa ügyész kijelentette, hogy a felvételt - illetve szerinte felvételeket - "nem terjesztették be hivatalosan a belügyminisztériumban, ami elengedhetetlen előfeltétele annak, hogy kiértékeljék és megállapítsák a hitelességüket. A médiában történt terjesztésük korlátozza bizonyíték minőségüket is" - tette hozzá.

"Az ügyészek a politikai, választási és sajtóvita ellenére folytatják munkájukat, mert az a feladatuk, hogy feltárják a történelmi igazságot" - mondta Sosa. Az ügyész figyelmeztette az ellenzéki képviselőket, hogy "ne vegyék át az ügyészek szerepét, mert ezzel túllépik a hatáskörüket".

Ellenzéki parlamenti képviselők az új felvételek alapján azzal a váddal álltak elő, hogy a kormány ügynökei utólag rejtettek el dolgokat az állítólagos terrorista csoport véres felszámolásának a helyszínén. Jorge Quiroga volt bolíviai elnök kijelentette: "a videók azt bizonyítják, hogy utólag helyeztek el bizonyítékokat, hogy ezzel igazoljanak egy állítólagos lövöldözést, miközben ami történt, világosan kivégzés volt".

Az El Deber című lap szerint a kormány - Álvaro García Linera alelnök és Alfredo Rada miniszter - beismerte, hogy a Rózsa-Flores Euardo, Magyarosi Árpád és Michael Dwyer halála után pár perccel készített felvételek valódiak, és hogy az állambiztonsági szervezetek beszivárogtak a csoportba már április 16. - vagyis a kommandósakció - előtt.

Rada azt mondta: "a képek megerősítik, hogy a hírszerzésnek már korábban információja volt a terrorista csoportról. Ez nem lephet meg senkit, a dolgokra nem vaktában bukkannak rá". Sosa ügyész Rada kijelentése ellenére közölte, hogy a felvételek nem tekinthetők bizonyítéknak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=kl2R5H3wAAt9VWk9

Bernardo Montenegro ellenzéki képviselő szerint a videó világosan megmutatja, hogy "a kormány intézményes kapcsolatban állt a terrorista csoporttal. Nem egy, hanem több rendőr is a csoport tagja volt". Luis Vásquez szenátor szerint a hatóságok az eljárási szabályokkal ellentétesen tevékenykedtek, ezért a bizonyítékok érvénytelenek. Mindkét honatya kérte Sosa ügyész leváltását, de ezt a kormány kizárta - írta az El Deber pénteken.

Az állítólagos terroristacsoport erőszakos felszámolásakor a belbiztonsági kommandósok agyonlőtték a bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt a Santa Cruz-i Las Americas szállodában. A magyar Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták. A kormány terrorizmussal, és szakadár fegyveres erő szervezésével vádolja őket, és az állítólag őket felfogadó bolíviai üzleti-politikai csoportosulást.

A szállóban készült, meglehetősen zavaros felvételen folyosókat és szobákat lehet látni, amelyeket a rendőrök átkutatnak, miközben mondják és mutatják, hogy fegyvert és robbanóanyagot találnak. Látszik, hogy egy rendőr magával visz egy hátizsákot a folyosón. Egy párna alól egy pisztoly kerül elő, egy másik egy hátizsákból. Egy csomagban dinamitnak mondott anyag látható, de a gyújtózsinórt nem találják. Van a képeken két, letakart fejű személy is, akit a sajtó Tóásóként és Tadicként azonosított. Feltűnik egy civilruhás férfi is, akiről az a feltételezés terjedt el, hogy venezuelai vagy kubai lehet. A magyarázó feliratozás célzatos: eszerint a kommandó "éppen bizonyítékokat helyez el".