Mindenki kihátrál az EU-elnökségre hajtó Blair mögül

Vágólapra másolva!
Sem a németek, sem a franciák nem támogatják, hogy Tony Blair korábbi brit kormányfő legyen az Európai Unió elnöke. Blairben már a brit kormányfő, Gordon Brown bizalma is megrendült.
Vágólapra másolva!

A francia miniszterelnök külügyi tanácsadója, Jean-David Levitte csütörtökön késő este újságíróknak azt mondta: valószínűtlen, hogy támogatnák, hogy brit jelölt legyen az Európai Unió elnöke. Múlt héten Nicolas Sarkozy francia államfő még arról beszélt, szerinte Blair bármilyen nagy jelentőségű nemzetközi feladatra alkalmas lenne. Sarkozy és Angela Merkel német kancellár csütörtökön tárgyalt a jelölésről, és abban állapodtak meg, hogy az EU elnökét a konzervatív politikusok közül választják ki. Ezzel Blair, az európai baloldal megújításának szószólója kiesne a jelöltek közül.

Az EU elnöki posztját az elfogadás előtt álló, az unió működését átalakító lisszaboni szerződés hozza létre. Az alapszerződés elfogadása elől csütörtökön elhárult az utolsó akadály is, amikor az EU tagállamainak vezetői megállapodtak egy olyan dokumentumról, amely felmentést ad Csehországnak, Lengyelországnak és Nagy-Britanniának a szerződés egyes részei alól (erről bővebben itt olvashat). Így várhatóan az EU állam- és kormányfői között utolsóként a cseh államfő, Vaclav Klaus is aláírja majd a lisszaboni szerződést beiktató cseh törvényt.

Az EU elnöki posztjára Blair mellett Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő a legesélyesebb jelölt, bár több, kevésbé befolyásos politikus neve is felmerült már.

Tony Blair bírálói számos érvet felhoznak jelölésével szemben. Az egyik legfőbb ellenérv, hogy Nagy-Britannia kormányzása idején több EU- egyezményt nem írt alá, nem tagja az euró-övezetnek és a schengeni térségnek sem.

Mivel az unió állam- és kormányfői nem tudtak közös jelöltet megnevezni, egy háromtagú bizottság feladata lesz a jelölés. A bizottság egyik tagja, Werner Fayman osztrák kancellár azt mondta Blairről: "Az én személyes véleményem, hogy a jelöltnek [...] Obamával kell különösen jó kapcsolattal rendelkeznie, nem pedig [...] Bushsal". Fayman ezzel arra utalt, hogy az iraki háború 2003-as kirobbanásakor Blair volt a hadjárat legfőbb európai támogatója.

Tony Blair jelöltségét Nagy-Britanniában is többen támadták: az ellenzéki -de a jövőre esedékes választásokon esélyes - konzervatív párt és a liberális demokraták ellenzik Blair jelölését. Egy, a Daily Telegraph-ban megjelent szavazásból kiderült: a szavazók csupán kevesebb mint harmada támogatná Blair kinevezését. Blair jelölését korábban a jelenlegi brit kormányfő, Gordon Brown is támogatta, elődjét kitűnő jelöltnek nevezte. Mostanra azonban a brit kormány bizalmát sem élvezi Blair. Szóvivője a BBC-nek azt mondta: mivel az elnöki hely még nem is létezik, nem kampányolnak, "Tony Blair pedig teljes mértékben a jelenlegi feladataira koncentrál."