Betiltják a játék pisztolyokat Venezuelában

Vágólapra másolva!
Még a műanyag játékpuskákat is betiltotta az a csütörtökön elfogadott venezuelai törvény, amely az erőszakos, lövöldözős játékoktól akarja megvédeni a helyi fiatalokat. A dél-amerikai országban hamarosan börtönnel büntetik a háborús videojátékok készítőit, importálóit és árusítóit, de büntetésre számíthatnak az erőszakos játékokkal játszó fiatalok is.
Vágólapra másolva!

Betiltotta a játék pisztolyokat és az agresszív lövöldözős videojátékokat a venezuelai parlament - írja a helyi Globovision hírtelevízió. A tilalomról hozott törvényt csütörtök délután fogadta el a parlament, és három hónap múlva lép életbe: ettől kezdve a dél-amerikai országban gyártani, importálni és eladni sem lehet "háborús játékokat". A törvény megsértői akár 3-5 év börtönre is számíthatnak.

Az új jogszabály nem csak a gyártókat és terjesztőket, de a lövöldözős játékok használóit is bünteti. A tilalomra a törvényhozók szerint azért volt szükség, mert a fiatalok körében elterjedt "háborús játékoknak" is közük lehet a venezuelai bűnözés és erőszak növekedéséhez.

Venezuelában a 15-26 éves korosztályban bekövetkező halálesetek többségét golyó okozza - írja helyi lobbistákra hivatkozva a Ria Novosztyi hírügynökség. Bár 2005 óta nem közölnek éves gyilkossági statisztikát Venezuelában, az utolsó évek számai még növekvő tendenciát mutattak. Tavaly a venezuelai igazságügyi minisztérium szerint hetente átlagosan 152 gyilkosság történt az országban, egy év alatt pedig durván 7900 ember halt meg erőszakos bűncselekmény miatt. Ez az AP szerint ötször rosszabb, mint a texasi gyilkossági statisztika.

Venezuelán kívül csak néhány másik országban tiltják hasonló szigorral az erőszakos játékokat - írja az AP. Brazília, Németország és Kína tiltja egyes videojátékok árusítását. A legtöbb ország, így az Egyesült Államok is a televíziós műsorokhoz hasonló minősítési rendszert használ a tiltás helyett: különböző kategóriákkal hívják fel a szülők figyelmét a megvásárolt játékok erőszakos mivoltára.

A venezuelai törvény meghozatalakor az ország egyik alelnöke ugyanakkor azzal is érvelt, hogy a játék fegyvereket bűnözők is használhatják, hiszen egy rablás során a játék és a valódi fegyver közötti különbség nem feltétlenül látszik. A törvényjavaslatot az alelnök szerint hosszú egyeztetés előzte meg.

Hugo Chávez venezuelai elnök kritikusai szerint azonban a tilalom csak az államfő kommunikációs trükkje. Az ellenzék szerint Chávez ezzel próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy kormánya mennyire tehetetlen az országban tomboló erőszakos bűnözéssel szemben.