H1N1: Tartanak a New York-i szülők az oltástól

Vágólapra másolva!
A New York-i általános iskolások szüleinek fele nem engedte eddig beoltatni gyermekét a H1N1 típusú új influenza elleni oltással. Sokan az oltás szükségét is megkérdőjelezik, sokan pedig a mellékhatásokól tartanak. New York egyelőre megúszta a H1N1 első hullámát, de az őszi járvány csak most fog megérkezni ide.
Vágólapra másolva!

New Yorkban az általános iskolások szüleinek eddig kevesebb mint a fele engedte, hogy gyerekeit beoltsák az új influenza vírusa ellen - írta a csütörtöki The New York Times. Miközben országszerte felszólították az egészségügyi intézményeket, hogy készüljenek fel az esetleges nagy számú fertőzöttre, és feszített ütemben zajlik a vakcina előállítása, a New York-i szülők körében bizonytalanság érződik az új ellenszerrel kapcsolatban. Egy részük nincs meggyőződve arról, hogy szükség van az oltásra, másik részük a mellékhatásoktól tart.

A bedford-stuyvesanti 157-es számú állami iskolában, Brooklynban - itt szerdán kezdődött az oltási kampány -, csak a gyerekek harmada kapta meg az injekciót, a többiek esetében a szülők erre nem adtak engedélyt. Sheena Ash - akinek három gyereke jár az iskolába - azt mondta: az ő gyerekei korábban sem kaptak influenza elleni oltást, de nem is betegedtek meg. Nem bízik az új vakcinában - tette hozzá.

Az egészségügyi hatóságok eközben igyekeznek meggyőzni a közvéleményt, hogy a vakcina biztonságos, és beadatása javallott. Az újság szerint az új típusú influenza őszi hulláma még nem érte el a legnagyobb népességű amerikai várost. Becslések szerint eddig a gyerekek 30-50 százalékát oltották be. Sok szülő hajlik az oltásra, de nem bízik az iskolai körülményekben, inkább gyerekorvoshoz fordul.

A USA Today megállapította, hogy a H1N1 vírus előbb csapott le, mint a hagyományos influenzavírusok az őszi járványok idején, de nem bizonyult veszélyesnek. Így nem lettek súlyos következményei annak, hogy a vakcinagyártás késik.

Az újság arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államok számára egy járvány esetén végzetes lehet a külföldi gyártóktól való függés. Az öt amerikai vakcinagyártóból csak egynek van a központja az Egyesült Államokban, a gyártás jelentős részben külföldön történik.