ENSZ-dolgozók haltak meg egy kabuli tűzharcban

Vágólapra másolva!
Tűzharc tört ki szerda reggel Kabulban az ENSZ egyik vendégházánál, a világszervezet legalább hat munkatársa meghalt. A támadást a tálibok vállalták magukra, akik korábban azzal fenyegetőztek, hogy megtámadnak mindenkit, aki részt vesz az afganisztáni elnökválasztás előkészítésében.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ legalább hat munkatársa vesztette életét szerda reggel Kabulban, amikor tűzharc robbant ki afgán rendőrök és tálib fegyveresek közt a világszervezet egyik belvárosi vendégházánál - írja a BBC az ENSZ bejelentésére hivatkozva. A közelben a lövéseken hívül robbanás is hallatszott, miután a fegyveresek behatoltak az épületbe, az ENSZ-alkalmazottak pedig próbáltak kimenekülni. Az afgán belügyminisztérium szóvivője szerint hat külföldit és három támadót lőttek le a vendégháznál, és a biztonsági erők mostanra ellenőrzésük alá vonták az épületet.

A támadásért a tálibok vállalták a felelősséget, szóvivőjük, Zabiullah Mudzsahid ezt telefonon közölte az AP hírügynökséggel. Mudzsahid szerint három tálib fegyveres követte el a támadást. A szóvivő közölte, hogy a múlt héten a tálibok megfenyegettek mindenkit, aki a közelgő afganisztáni elnökválasztás kampányán dolgozik. Az ENSZ vezető szerepet tölt be az elnökválasztás szervezesében. "Ez volt az első támadásunk" - mondta a tálib szóvivő.

Később rakétákat lőttek ki a Serena Hotelnél, amelyet diplomaták és külföldiek használnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hotelben megsérült-e bárki, de legalább száz embert biztonsági szobákba menekítettek a szállodában.

November 7-ére írták ki az afgán elnökválasztás második fordulóját, miután az első fordulóban tömegesen fordultak elő csalások. Hamid Karzai hivatalban lévő elnök és Abdullah Abdullah volt külügyminiszter közt fog eldőlni a választás. Kabulban az utóbbi hónapokban rendszeresek voltak a tálib támadások.