Fico: Nem befolyásolja a Benes-dekrétumokat a lisszaboni szerződés

Vágólapra másolva!
Nem lesznek megkérdőjelezhetők a Benes-dekrétumok Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint, ha a lisszaboni szerződés hatályba lép. A cseh államfő ugyanis azért nem hajlandó ratifikálni az Európai Unió új alapszerződését, mert annak emberjogi chartája szerinte nem egyeztethető össze a cseh jogrendszer alapját képező dekrétumokkal.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák kormányfőnek meggyőződése, hogy a Lisszaboni Szerződéshez csatolt európai emberi jogi charta alapján nem kérdőjelezhetőek meg a II. világháború után kiadott Benes-dekrétumok. "Ez mindannyiunk számára világos" - jelentette ki Robert Fico a szlovák parlament európai ügyi bizottságának ülésén szerdán Pozsonyban.

"A kormánynak meggyőződése, hogy a Lisszaboni Szerződés ratifikációja után a chartával és a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban nem merülnek fel jogi kérdések, ez utóbbi kettő között nem áll fent jogviszony. Ez az álláspontja az EU-nak, az összes jogi osztálynak és igazgatóságnak is" - húzta alá Fico.

A szlovák kormányfő zavarosnak nevezte a cseh államfő követelését, hogy Csehországot mentsék fel a charta hatálya alól. Fico úgy vélte: nem az lesz az eredmény, hogy Csehországban magasabb szintre kerülne a Benes-dekrétumok védelme, hanem az, hogy a cseh állampolgárok szociális problémáikkal sem a cseh, sem a luxemburgi nemzetközi bírósághoz nem fordulhatnak majd.

Fico beismerte viszont, hogy a szlovák kormánynak nincs ínyére, hogy a charta és a Benes-dekrétumok közti politikai viszonyt a charta hatásának szociális ügyekben való korlátozásával rendezze. Nagy-Britannia és Lengyelország ilyen irányú döntését rossznak tartja, és nem érti, miért lépett erre az útra Csehország is.

Szlovákia a Lisszaboni Szerződés szerves részének tartja az európai emberi jogi chartát, és nem szeretné, ha annak megsértésekor a szlovák állampolgárok nem részesülhetnének megfelelő védelemben. A kormányfő szerint Pozsony most megpróbál valamiféle egyensúlyt találni a szociális jogok védelme és a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos aggályok között.

"Valóban nem jogi, hanem politikai aggályokról van szó. Például arról, hogy a Cseh Köztársaság másképpen tekintene a Benes-dekrétumokra mint Szlovákia" - mutatott rá Fico. Megjegyezte: a cseh álláspont "idegességet váltott ki, problémát okoz".

A szlovák kormányfő ugyanakkor megerősítette: ha Václav Klaus követelését teljesítik, és Csehországot mentesítik az emberi jogi charta hatálya alól, Szlovákia követelni fogja, hogy a kivétel őrá is vonatkozzon.