Vágólapra másolva!
Hugo Chávez venezuelai elnök jó tanácsokkal nyugtatgatja áram- és vízhiányban szenvedő népét. Elmondta, hogy az úszómedencék vizét kell felhasználni, háromperces hideg vizes zuhanyt kell venni és lejjebb kell állítani a klímák fokozatát. Az államfő a népszerűségét veszélyeztető helyzetért a gazdagokat és az El Nino-jelenséget tette felelőssé.
Vágólapra másolva!

Komoly energiaellátási zavarok léptek fel az olajban amúgy gazdag Venezuelában az AP szerint. Több kisebb tüntetés is kitört, amelyen villanyszámlákat égettek el az emberek. Venezuelát ugyanis rekordméretű szárazság sújtjta, ami miatt a vízellátással is problémák vannak.

Hugo Chávez venezuelai elnök televíziós beszédben kérte meg a lakosságot, hogy tekerjék lejjebb a légkondicionáló berendezéseiket és ürítsék ki úszómedencéiket, és használják fel annak vizét is. Chávez egy gyors, háromperces hidegvizes zuhany kétségtelen előnyeit is bizonygatta a nézőknek, állítása szerint ő maga is ennek a híve.

Chávez energiaspórolási kampánya már a múlt héten elkezdődött, amikor közölte, hogy kisebb fokozatra állíttatja az elnöki palota klímaberendezését és kevesebbet költenek ezentúl az épület megvilágítására is. Az elnök szerint az energiapazarlás bűn, és a legnagyobb bűnösnek a bevásárló-központokat kiáltotta ki, amelyeknek "meg kell majd venniük a saját áramtermelő generátoruk, vagy ha nem teszik, hát én kapcsolom le az áramellátásukat" - mondta Chávez. Az energiatakarékos izzókat is elkezdte támogatni a kormányzat.

Emellett a gazdagokat támadta az államfő, akik túl sok televíziót használnak és az úszómedencéik nyelik el a sok vizet. Márpedig hiába van esős évszak még egy hónapig, a víztározókban alig van víz, és a következő esős időszak is csak májusban jöhet. A gyakori áramkimaradások pedig komoly károkat okoznak az országnak. Gyakran a kórházakban is elmegy az áram, olykor a caracasi metró áll le, vagy épp egész csirkefarmok pusztulnak el. Mindeközben Chávez népszerűsége egy - az El Universal című lap által készített - felmérés szerint 46 százalékra esett vissza.

A fő probléma az AP szerint, hogy 2004 óta 25 százalékkal nőtt Venezuela energiafelhasználása. Emellett több millió szegény venezuelai saját kábeleken csatlakozik a hálózatra - kihasználva az így ingyen nyert áramot. Szakértők szerint elmaradtak a fontos beruházások az energiaszektorban, ez is a probléma oka lehet. Chávez azonban az éghajlatváltozásra hivatkozik: "Ez az El Nino" - utalt a globális éghajlatot évekre befolyásoló jelenségre.