A CIA-tól húz fizetést az afgán elnök öccse

Vágólapra másolva!
Évek óta fizeti a CIA Ahmed Vali Karzait, Hamid Karzai afgán elnök testvérét. Az elnök feltehetően drogkereskedelemben is sáros öccse ingatlant ad bérbe, magánhadsereget szervez és a tálibok felé közvetít az amerikai titkosszolgálat részére - írja a New York Times.
Vágólapra másolva!

Nyolc éve rendszeresen fizetést kap a CIA-tól Ahmed Vali Karzai, Hamid Karzai afgán elnök testvére - jelentette a New York Times. A nevük elhallgatását kérő amerikai illetékesekre hivatkozó lap szerint Ahmed Vali Karzai különféle szolgálatokért, kapta a pénzt, például mert segített félkatonai sereget toborozni, amely Karzai otthonában - Kandahárban és környékén - működik a CIA irányítása alatt.

A csapatot elvileg tálib lázadók elleni akciókban vetik be, de több tagját azzal gyanúsítják, hogy legalább egy alkalommal engedély nélküli támadást hajtottak végre az afgán kormány egyik tagja ellen, tavaly pedig tisztázatlan körülmények között lőtték le a kandahári rendőrparancsnokot.

Karzai adja bérbe ezen kívül a CIA és a különleges erők bázisául szolgáló, Kandahár mellett fekvő bázist is - Omár Molla tálib vezető egykori otthonát -, illetve közvetít a CIA és a tálibok között. A CIA nem volt hajlandó kommentálni a lap értesüléseit.

A New York Times szerint a tálibok által amerikai bábnak bélyegzett, Hamid Karzaihoz fűződő egyre szorosabb amerikai kötelékek mélyen megosztják Barack Obama kormányát. Az amerikaiak közül sokan azért aggódnak, hogy a dél-afganisztáni térséget uralma alatt tartó Karzai támogatása aláássa azt az erőfeszítést, hogy hatékony központi kormányt hozzanak létre, amely végső soron lehetővé tenné az amerikai kivonulást.

A CIA-tól húzott fizetés miatt ezen kívül megkérdőjeleződik az afgán drogkereskedelem elleni amerikai fellépés is, mivel Ahmed Vali Karzait számos esetben összefüggésbe hozták afgán drogkereskedőkkel, jóllehet eddig egyetlen gyanús ügyben sem indult ellene eljárás. Noha mind Karzaiék, mind az amerikai hírszerzés tagadja, hogy a vádak megalapozottak lennének, egy a New York Times-nek nyilatkozó, névtelenséget kérő amerikai illetékes szerint az afgán elnök testvére hasznot húz a drogkereskedelemből.

Az elnök öccsének jelentős szerepe volt az augusztusi afgán elnökválasztást beszennyező csalásokban is: szavazatokat hamisíttatott, csak papíron létező szellem-szavazóhelyiségeket állított fel. Ahmed Vali Karzai tagadja, hogy pénzt kapott volna a CIA-tól. Azt állítja költségei fedezésére bátyjától kapott pénzt, de hogy az honnan származott, azt nem tudja.