Tesz a Magyarosi-jelentésre a bolíviai ügyész

Vágólapra másolva!
Nem tartja hivatalosnak, és ezért nem is foglalkozik a bolíviai ügyészség a Magyarországon készült szakértői jelentéssel, amely bizonyíthatja, hogy Magyarosi Árpádot kivégezték a La Paz-i hatóságok. Ellenzéki politikusok pedig Magyarországra és a szintén érintett Írországba készülődnek, hogy többet megtudjanak a Rózsa-Flores-ügy hátteréről.
Vágólapra másolva!

A Rózsa-Flores Eduardo állítólagos terroristacsoportjának ügyét vizsgáló bolíviai ügyész nem veszi figyelembe a magyar szakértői véleményt, amely szerint Magyarosi Árpád halálát "kivégzés" okozta - írták kedden a helyi lapok. "Az ügyészségnek nincs oka figyelembe venni a jelentést, mivel az nem hivatalos, hanem magánúton készült, Magyarosi Árpád családjának kérésére" - jelentette ki a lapok szerint Marcelo Sosa ügyész.

A szakértői jelentés felhasználását az Európai Unió bolíviai képviselője, Nigel Baker La Paz-i brit nagykövet sürgette a múlt csütörtökön. A bolíviai elnök válaszul még aznap kirohanást intézett az Európai Unió ellen. Az ügyész azt is közölte, hogy a bűnvádi eljárásban a nyomozás során nyert szakértői és technikai adatokat fogják felhasználni. Ha valaki ellenőrző szakértői vizsgálatot szeretne, akkor az ügyészséghez kell kérvényt beadnia a megfelelő törvényes csatornákon keresztül - mondta.

Magyarosi Árpád holttestét még májusban szállították Magyarországra. Esztergomban vállalták csak a boncolását, a család saját költségére. Kiderült, hogy összesen 7 lövést kapott viszonylag közelről, majd megbilincselték. Testén számos ütésnyomot is találtak. A magyar szakértőket is meglepte, hogy a holttestet úgy kapták meg, hogy a lövések környékén kivágták a hússzövetet, ami ellehetetlenítette a további vizsgálatot.

Bolíviai politikusok jönnek Magyarországra

Az ügyben szintén vizsgálódó parlamenti bizottság ellenzéki tagjai kedden jelentették be: Magyarországra és a szintén érintett Írországba utaznak, hogy további információkat szerezzenek. Remélhetőleg már a jövő héten elindulhatnak - mondta Bernardo Montenegro képviselő a Santa Cruz-i El Mundónak. Mindkét országban szeretnének találkozni parlamenti képviselőkkel és a hatóságokkal is. "Mi eleve a nemzetközi vizsgálatot és az Interpol szakértőinek bevonását javasoltuk" - tette hozzá az ellenzéki képviselő a La Paz-i La Razón szerint.

Nemzetközi vizsgálatot kért az ír kormány is, mivel az állítólagos terroristacsoport erőszakos felszámolásakor a belbiztonsági kommandósok agyonlőttek egy ír állampolgárt is, akárcsak az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és a bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót. Az ír állami kórboncnok is arra a megállapításra jutott, hogy Michael Dwyert egyetlen, a szívébe küldött lövéssel ölték meg, és nem úgy, ahogy a bolíviai vizsgálatból kiderül, miszerint tűzharcban hat lövést kapott, és emiatt hunyt el.

Április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában kommandósok törtek rá egy csoportra, és megöltek három embert. Lelőtték Rózsa-Flores Eduardót, Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. Két embert letartóztattak, köztük a magyar Tóásó Elődöt. Az ottani hatóságok állítása szerint a csoport merényletet tervezett Bolívia elnöke, Evo Morales ellen.